Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Naivní divadlo chystá Kabinet zázraků, u Šaldů se opravuje hlediště, začne se tam hrát až v srpnu

13. 05. 2020 | 13:13

Obě liberecká divadla i přes uvolnění opatření proti šíření koronaviru zůstávají uzavřená. Loutkové Naivní se chystá hrát poprvé 4. června, v prvním letním měsíci zřejmě nějaká představení na malé scéně odehraje i třísouborové Šaldovo divadlo, vyplývá z informací od ředitelů obou divadel.

ND5
archivní ilustrační foto Artur Irma

Od pondělí se mohou za přísnějších hygienických podmínek konat akce pro 100 diváků. V divadlech ale mohou diváci být jen ob jednu řadu, volné sedačky musí být i mezi nimi. "Pokud by to mělo být nastaveno jako teď, tak to není pro nás vhodné. A ani lidé se v tom poloprázdném sále nebudou cítit dobře," řekla ČTK ředitelka Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko.

Na velké scéně divadla v Liberci se bude hrát nejdřív na konci srpna, od začátku května se opravuje hlediště. Cílem je navrátit mu podobu z konce 19. století a zlepšit akustiku. Oprava oproti původním předpokladům začala o dva měsíce dříve právě kvůli tomu, že se nedá ani zkoušet. Šaldovu divadlu se finančně nevyplatí hrát ani na malé scéně. Do sálu Malého divadla s kapacitou 180 míst je možné vpustit jen 54 diváků. "Rádi bychom ale v červnu nějaké představení odehráli. Uvidíme, jaké budou podmínky. Mění se to ze dne na den," dodala ředitelka divadla.

Naivní divadlo už termín zahájení stanovilo, první představení bude hrát 4. června. Bude to předpremiéra studiové inscenace Kabinet zázraků, jež je podle tvůrců divadelním úvodem do fungování planety Země. Hra je určena hlavně pro malé děti od čtyř do devíti let. Předpremiéry jsou vyhrazeny pro školy, a divadlo tak má nezvykle nouzi o diváky. "Základní k nám do konce školního roku nepřijdou," uvedl ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava.

Podle něj oslovili i kolem 40 mateřských škol, odpověděla zhruba polovina a pět je ochotno na představení přijít. Podle ředitele hrát chtějí, i když do studia s kapacitou 60 míst mohou pustit maximálně jednu skupinu s 15 dětmi. Stejně omezená bude kapacita i na premiéru, jež bude 13. června. "Rozhodli jsme se, že budeme hrát, protože si potřebujeme ověřit, jak to představení dopadlo směrem k publiku. Ale regulérní premiéru uděláme po letních prázdninách," řekl Doubrava.

Před letními prázdninami podle něj odehrají i několik představení v sále s kapacitou 180 míst. Hrát se bude před 60 diváky, pokud vláda nezmění pravidla. "Chceme hrát i za těchto podmínek. Potřebujeme si to vyzkoušet. Abychom se udržovali v kondici a zároveň diváci věděli, že se o něco pokoušíme," dodal ředitel divadla.

čtk