Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nápadům studentů i zaměstnanců liberecké univerzity slouží už rok v suterénu budovy A dílna TULab

23. 05. 2023 | 12:54

Laserový řezací plotr, CNC vrchní fréza, 3D tiskárny, 3D scan nebo vyšívací automat, to vše mohou využít studenti i zaměstnanci v dílně TULab, která už přes rok funguje v areálu Technické univerzity v Liberci. I když tu mají například i vrták, brusku nebo pokosovou pilu, manuální zručnost není nutná, většinu zařízení ovládá počítač a nezkušeným zájemcům pomůže desítka dobrovolníků, pro které je práce v dílně zábavou.

tulab1  IMG 2994-2
Kyle Goss ukazuje precizní práci řezacího plotru Thunder Laser. Univerzitní dílna TULab podporuje kreativitu a praktické dovednosti, nabízí toho ale mnohem víc. Foto: Adam Pluhař, TUL

"Dá se tady udělat prakticky všechno, v podstatě jsou limitováni fantazií, cokoli se tady dá obrábět, vytvářet, kombinovat technologie, objevovat je, proto jsme to tady vybudovali. Ty stroje nevyžadují zručnost s nástroji, nepotřebujete umět udělat rovný řez lupínkovou pilkou, když víte, že existuje laserový plotr, stačí v počítači nakreslit rovnou čáru a poslat data do toho stroje," řekl dnes ČTK vedoucí dílny Jan Koprnický z fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií.

V TULabu se pod vedením instruktorů konávají i workshopy na nejrůznější témata. Foto: archiv Jana KoprnickéhoZájem o dílnu se postupně zvyšuje. "Jak přijde zkouškové období, tak se zájem zvýší, studenti musí odevzdávat projekty, hlavě pokud jde o studenty architektury, sem pak naběhne spousta architektů, začnou tady řezat stěny domečků, lepit, natírat, velký nával čekáme v následujícím měsíci," doplnil jeden z instruktorů, student mechatroniky Jonáš Závěrka. Do dílny ho přivedl zájem o 3D tisk, postupně záběr rozšířil a dnes pomáhá studentům i některým pedagogům techniku zvládnout. "Teď už tady i vyšíváme," poznamenal.

Počítačem řízený vyšívací stroj je také součástí dílny. Foto: archiv Jana KoprnickéhoNadšení pro práci se dřevem neskrýval další z instruktorů - student pedagogické fakulty Kyle Goss původem z Ameriky, který v Česku studoval na uměleckoprůmyslové škole, kde se vyučil uměleckým truhlářem. "Nedávno jsme tady připravovali například i didaktické pomůcky pro výuku zeměpisu. Během roku se tu ale vyráběly i volanty monopostu studentské formule, vyšívaly košile pro celý závodní tým, jeden student si tu třeba skenoval hlavu a tu pak vytiskl jako bustu. Je zajímavé pozorovat všechny ty nápady," řekl.

V TULab vznikaly i umělé ruce. Foto: archiv Jana KoprnickéhoUniverzitní dílna dává studentům možnost si technologie osahat, vyzkoušet co umí a hledat možnosti jejich využití. I když TULab slouží především studentům a zaměstnancům univerzity, dveře nezavírají ani před veřejností. "Měli jsme tady exkurzi ze školky, ze základní školy, ze středních škol. V rámci dne otevřených dveří tady prošly rodiny se studenty, měli jsme tu i studenty naší univerzity třetího věku," dodal Koprnický.

čtk