Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejnovější rentgenový přístroj umožňuje zobrazení páteře a dolních končetin ve vzpřímené poloze

06. 12. 2023 | 5:44

Od listopadu slouží pacientům Krajské nemocnice Liberec nejmodernější přístroj EOS Edge za 26,9 milionu Kč. Nejlépe vybavený nízkodávkový rentgenový přístroj tohoto typu v ČR je umístěn na oddělení liberecké radioterapie a umožňuje zobrazení páteře a dolních končetin ve vzpřímené poloze.

rentgenNew
Foto z FB Krajské nemocnice Liberec

Výhodou přístroje EOS je mj. to, že umožňuje lékařům poskytnout snímky několika anatomických oblastí zároveň. Vytvořen byl speciálně ke snímkování páteře, pánevního pletence a dolních končetin „v zátěži“, je tedy určen pro lepší analýzu postoje a dolních končetin pacienta. Poskytuje 2D a 3D snímky pacientů vestoje i vsedě, navíc při velmi nízké dávce záření.

Hlavním benefitem pro pacienta je fakt, že hladina dávky záření je u snímkování 8-10x nižší než dávka u tradičních rentgenových systémů, případně 800-900x nižší než dodaná dávka u počítačové tomografie. Zařízení je tedy zvláště přínosné pro děti vyžadující časté rentgenování.

Pro lékaře je naopak důležité, že i při této nízké dávce záření nabízí systém EOS vysokou kvalitu obrazu a umožňuje vytvořit dva snímky dané lokality současně, a to v měřítku 1:1 bez zkreslení. Odpadá zde tedy nutnost opakovaného snímkování a softwarovému spojování jednotlivých snímků.

Shrnuto a podtrženo, díky přístroji EOS nyní můžeme v KNL výrazně lépe diagnostikovat onemocnění pohybového aparátu a nabídnout kvalitnější léčbu a sledování stavu pacienta. To vše při dodržení jeho maximální radiační ochrany.

Zdroj: FB Krajské nemocnice Liberec