Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice byla příkladná při zvládání covidu, pochválil KNL Petr Pavel, bývalý předseda vojenského výboru NATO

14. 10. 2021 | 13:17

Krajská nemocnice Liberec je příkladem, jak se dá vlastní aktivitou vypořádat s vážnou krizovou situací ve chvíli, kdy stát selhává. Uvedl to dnes na XIV. Konferenci nelékařských profesí, kterou nemocnice pořádala, a na níž vystoupil. Jejím hlavním tématem bylo právě vyhodnocení zvládnutí důsledků pandemie koronaviru v podmínkách tohoto zdravotnického zařízení.
 

KNLcorona4
Vzpomínka na triážový stan v areálu KNL.

„Nemocnice udělala většinu krizových kroků úplně samostatně, zpravidla pár dní před tím, než to ministerstvo zdravotnictví převzalo a vtělilo do nějakého svého nařízení nebo krizového příkazu,“ upozornil Petr Pavel, bývalý předseda vojenského výboru NATO a zakladatel inciativy Spolu silnější.

Petr Pavel.Jako konkrétním příklady uvedl zřízení triážového stanu hned na začátku pandemie. Tím museli projít všichni lidé přicházející do nemocnice, kde jim zdravotnický personál změřil teplotu, ověřil subjektivní potíže a vyzpovídal je, jestli cestovali, s kým se potkali apod. Triáží pak museli projít i pacienti, které přiváželi sanitky. „Dalším momentem bylo omezení provozu nemocnice anebo přizpůsobení hned několika oddělení situaci, když přestala stačit kapacita ARO a infekčního oddělení,“ uvedl Petr Pavel.

Krajská nemocnice Liberec také jako jedna z prvních v Česku zřídila mobilní testovací tým, kdy do terénu vyjížděl jí vyčleněný sanitní vůz a tým v ochranných oblecích testoval lidi s příznaky nakažení koronavirem. A velmi záhy po vypuknutí pandemie zřídila i drive-in testovací pracoviště, kde lidé nemuseli vystupovat z auta, aby absolvovali test na Covid-19.

Petr Pavel se problematice řízení země v době krizí věnuje již delší dobu. Hned na začátku pandemie koronaviru také založil iniciativu Spolu silnější (www.spolusilnejsi.cz), která pomáhá různým organizacím a spolkům formou nashromážděných darů a finančních prostředků. Doposud tak podpořila více než 50 subjektů po celé České republice.

Na začátku letošního roku pak s týmem odborníků připravil základní návrh Systému protikrizové ochrany, který by měl občany České republiky chránit před dopady jakékoliv další krize. Petr Pavel má tento systém dokončený. Zahrnuje deset základních bodů, od digitalizace přes koordinaci až pod odpovědnost (https://www.spolusilnejsi.cz/desatero-proti-krizi-detail). O prosazení Systému protikrizové ochrany se nyní snaží při jednání s politiky na různých úrovních. „Chaos covidové krize se nesmí opakovat. Strachu a nejistotě můžeme čelit jen jasně definovanou strategií a shodou mezi občany a politiky,“ zdůraznil Petr Pavel.

TZ/www.spolusilnejsi.cz