Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Liberci dostala tři nabídky na výstavbu centra urgentní péče za tři miliardy korun

24. 10. 2022 | 15:52

Krajská nemocnice v Liberci dostala v opakované soutěži tři nabídky na výstavbu centra urgentní péče s limitní maximální cenou 3,2 miliardy korun. Termín vypršel dnes, nabídky bude nemocnice teprve vyhodnocovat. ČTK o tom informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář.

KNLvizualCelekZamečník
Vizualizace budoucího pavilonu zakomponovaného do areálu KNL

"V soutěži na generálního dodavatele Centra urgentní medicíny jsme dnes obdrželi nabídky od tři uchazečů. Po prověření, zda uchazeči splnili podmínky zadání, oznámíme výsledek. Do konce roku by měla být s vítězem podepsána smlouva," řekl Řičář.

Firmu na výstavbu urgentního centra hledá nemocnice v soutěži podruhé. Napoprvé musela výběrové řízené zrušit, protože nedostala žádnou nabídku pod maximální stanovenou cenou. Ta byla o miliardu nižší než teď, tedy 2,2 miliardy korun. Čtyři obdržené nabídky byly v rozmezí od 2,984 do 3,191 miliardy. Novou limitní cenu nemocnici stanovila na základě analýzy trhu.

Zakázku tvoří výstavba dvou budov. Jako první přijde na řadu parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Poté se bude stavět nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část.

Výstavbu centra urgentní medicíny připravuje nemocnice přes deset let, nutně ho potřebuje. Nemocnici chybí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 38 nemovitostech, z toho 14 je starších 100 let. Po více než 30 letech nyní nemocnice staví jednu novou budovu - Pavilon nukleární medicíny (PET/CT) by měl být hotový na jaře příštího roku. Specializované pracoviště bude sloužit diagnostice nádorových onemocnění. Jde o investici zhruba za čtvrt miliardy korun, a to včetně vybavení.

čtk