Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Liberci ukončí posledního března provoz odběrového místa na testování na covid-19

29. 03. 2023 | 16:21

Krajská nemocnice v Liberci ukončí v pátek provoz svého odběrového místa na testování na covid-19. Důvodem je nízký zájem a s tím související ztrátový provoz tohoto pracoviště. Jsou to každý měsíc desetitisíce korun, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář.

covid testovaniucetlu2
Foto: Artur Irma

Denně podle něj na odběrové místo v Husově ulici za budovou K přichází kvůli testování na koronavirus jen několik lidí, nemá tak smysl udržovat jeho provoz po 31. březnu. "Notabene, když tuto službu může poskytovat každý praktický lékař," dodal Řičář. Další možností je najít si odběrové místo prostřednictvím portálu ministerstva zdravotnictví. Specializovaných odběrových míst je podle údajů uvedených v něm ale v kraji už jen několik.

Od prvního zjištěného případu v březnu 2020 se koronavirem v Libereckém kraji prokazatelně nakazilo přes 190.000 lidí, což je přes 43 procent obyvatel regionu. Maximem za sedm dnů bylo 10.279 nově nakažených loni na přelomu ledna a února. Nyní jsou počty potvrzených případů výrazně nižší, aktuálně za posledních sedm dnů jich přibylo 145.

Ministerstvo zdravotnictví za celou dobu trvání pandemie koronaviru eviduje v Libereckém kraji v souvislosti s tuto nemocí 1647 zemřelých. Z toho 19 lidí zemřelo od začátku letošního roku.

čtk