Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nošení roušek zatím v domě seniorů v Liberci nenařídili, chystají se na očkování čtvrtou dávkou

20. 07. 2022 | 17:29

Přestože nakažených s koronavirem v Česku přibývá, v Domě seniorů v Liberci na Františkově zatím povinné nošení roušek či respirátorů nenařídili. Zaměstnance a návštěvníky ale vyzvali, aby sledovali svůj zdravotní stav a návštěvu případně zvážili, aby neohrozili klienty domova, který je s 200 lůžky největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. V domově už se připravují na další, čtvrté kolo očkování proti covidu. ČTK to dnes řekl ředitel Jan Gabriel.

seniorRouška
ilustrační foto

"Ve chvíli, kdy by naši zaměstnanci měli zdravotní problém, jsme sami schopni je otestovat, abychom věděli, jak na tom jsou. Ale tak, jak jde teď vláda cestou, že to nechává na těch lidech, tak i my bychom rádi šli touto cestou. Naši klienti si těch restrikcí už užili strašně moc a oni potřebují vidět tváře svých blízkých a stejně tak tváře našich pečovatelek," řekl Gabriel. Aktuálně podle něj v domově koronavirus není. Opatření by podle něj v domově zvážili, kdyby se situace zhoršila. "Máme připravené ochranné prostředky a nakoupili jsme i testy," doplnil.

Dům na Františkově byl jedním z prvních v kraji, kde se předloni v březnu koronavirus objevil. Od té doby onemocněly desítky klientů a zaměstnanců. Zhruba 20 klientů nemoci podlehlo, u kolika dalších se vlivem nákazy stav zhoršil a nakonec také zemřeli, lze podle Gabriela jen těžko odhadovat. Návrat k normálu umožnilo až očkování, které v domově začalo loni v lednu, dnes už má většina klientů i zaměstnanců i třetí, posilující dávku.

"V jednu chvíli jsme byli v proočkovanosti klientů až na 95 procentech, jak se ale klienti mění, tak jsme v tuto chvíli na nějakých 85 procentech. Budeme očkovat třetí dávkou ty klienty, kteří přišli nově a zatím posilující dávku nedostali. Čtvrtou, posilující dávku bychom chtěli zase zajistit klientům tady u nás, už jsme požádali kraj o vakcíny. Zájem mezi klienty je, myslí, že se zase dostaneme na nějakých 90 procent," dodal Gabriel. Očkování by podle něj mohlo začít do dvou, maximálně tří týdnů.

V Libereckém kraji stejně jako v celém Česku nakažených koronavirem přibývá, za poslední týden odhalily laboratoře 330 nových případů nákazy, to je o 103 víc než za předchozí týden. V přepočtu na 100.000 obyvatel připadá v kraji 77 nových případů, nejvíc nakažených je na Liberecku. Podle zdravotníků má ale většina nakažených jen lehký průběh nemoci, v nemocnicích tak zatím byli jen jednotlivci.

čtk