Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové bydlení pro podzim života našli v komunitním domě pro seniory i manželé, kteří dlouhodobě žili v Německu 

18. 10. 2022 | 13:30

Rezidence RoSa. Tak se jmenuje nový komunitní dům pro seniory, který vyrostl nedaleko sídla krajského hejtmanství. Jak už jsme informovali minulý týden, poskytuje Centrum RoSa, které projekt zaštiťuje, kromě moderních a vybavených bytů také volnočasové vyžití i služby, za kterými by museli senioři docházet.

Rosavzorovy-byt-2-scaled
Pohled do vzorového bytu v rezidenci. Fotogalerie dole: Nynější podoba objektu a foto z prohlídky z doby, kdy byl ještě v výstavbě.

Celkem je tu k dispozici 98 bytů. Rezidence RoSa se tak po otevření stává alternativou pro aktivně žijící seniory, kteří i ve svém věku chtějí trávit čas kvalitně.

Samotná stavba začala na jaře roku 2020 a trvala rok a půl. Kromě moderního zázemí a nadstandardního vybavení interiérů bytů se může Rezidence pochlubit i minimální ekologickou zátěží na okolí. Ohřev topné vody totiž zajišťuje tepelné čerpadlo “země-voda” prostřednictvím geotermálních vrtů, které jsou umístěné přímo na pozemku Rezidence.

Rezidence RoSa.

Totožným způsobem využití alternativních zdrojů energie jsou známé skandinávské země a především Island, který díky geologickému umístění může vrty využívat hojněji, než si může dovolit Česká republika. Díky tepelnému čerpadlu také nehrozí v letních měsících přehřívání budovy, protože čerpadlo bude sloužit i jako zdroj chladu pro klimatizaci společných a také komerčních prostor.

“Mám velkou radost, že se nám i přes těžké časy, které nyní všichni prožíváme, podařilo dokončit RoSu v Liberci, přeji všem našim klientům, aby se právě RoSa stala jejich domovem,” vyslovila přání a také vděčnost za dokončení náročného projektu při otevření zakladatelka Rezidence a Centra RoSa Anna Ježková.

Společná část komunitního domu je určena pro řadu volnočasových aktivit.

Jako vůbec první se do nového bytu nastěhovala Hana Vladyková, která se do Liberce přistěhovala kvůli své rodině. Teď bude mít víc času se vídat s nejbližšími bez potřeby cestovat skrz republiku. “Projekt RoSy mě zaujal už před pěti lety, kdy se mi začal zhoršovat zdravotní stav a potřebovala jsem denní pomoc. Přestěhování do liberecké RoSy byla pro mě jasná volba. Těšila jsem se na procházky do přírody se svými vnuky, kteří žijí s mojí dcerou právě tady. Budu s nimi mít častější kontakt. Na balkoně už začínám pěstovat květiny a příští rok určitě bylinky a rajčata,” svěřila se při slavnostním otevření paní Hana.

Liberec zlákal také manžele Bernáškovy, kteří dlouhá léta žili a podnikali v německém Norimberku. Pohled na Německo jako na místo ideální k poklidnému "podzimu" života vyvrací podnikatel Jan Bernášek. “Dneska je to za trest žít v západním Německu. Daněmi počínaje a konče různými etniky, která v zemi žijí. My s ženou jsme nikam nechodili, protože jsme se jich báli.”

Liberec si Bernáškovi vybrali i přesto, že možností měli hned několik. “V klidu bychom mohli žít na Moravě. Já tam mám domek, ale chceme být stále aktivní a neokopávat zahrádku a pěstovat mrkev. Chceme si života užívat,” podotkla Emílie Bernášková. Navíc se oba i nadále chtějí věnovat svému podnikání, pouze z území Čech. Jak prozradili, patřil mezi jejich klienty například i nejlepší fotbalista současnosti Cristiano Ronaldo, který má ve svém portugalském sídle kryosaunu právě od českého manželského páru.

V Rezidenci je pro ubytované nájemce i jejich návštěvy k dispozici knihovna, kadeřnictví, ordinují tady lékaři. V průběhu podzimu se otevře pekařství a restaurace, nebo fyzioterapeut a masér. Výčet dalšího kulturně sportovního vyžití se skládá z různých koncertů, setkávání, workshopů nebo výletů do přírody. 

lux