Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novým vlastníkem lázní, kde sídlí Oblastní galerie, je Liberecký kraj

13. 02. 2020 | 15:45

Málokterá význačná liberecká budova vystřídala tolik majitelů, jako někdejší Lázně Františka Josefa I. Po řadě peripetií v uplynulých desetiletích, kdy ji před zkázou na poslední chvíli zachránilo město a vzniklo v ní nové sídlo Oblastní galerie, se nyní jejím vlastníkem stal Liberecký kraj.

Rekonstrukce bývalých lázní na galerii, která má dnes vynikající jméno daleko za hranicemi kraje, se ukázala být skvělou volbou. Lidé k nám jezdí z daleka na výstavy do prostředí, které je pro umění důstojné. Navíc se z celého prostoru na Masarykově třídě stala jakási kulturní křižovatka města, jejíž význam, jak doufám, bude ještě růst,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.“

Od svého otevření v roce 1902 si lázně žily klidným životem bezmála celé jedno století. Smrákat se nad nimi začalo v půli 80. let, kdy začal v Liberci fungovat plavecký stadion; a v roce 1990 jejich provoz skončil definitivně. V restituci se budova navrátila pomyslné nástupkyni původní investorky Reichenberger Sparkasse — České státní spořitelně. Tím se rozjel kolotoč střídání majitelů, na jehož konci byl odkup budovy statutárním městem Liberec v roce 2005.

Po provedení nezbytných záchranných a sanačních prací se hledalo využití objektu; nakonec padlo rozhodnutí, že v někdejších lázních bude sídlit Oblastní galerie, které její tehdejší objekt, bývalá vila Johanna Liebiega mladšího, již nevyhovoval.

Postupně byly uzavřeny dohody a smlouvy mezi Libereckým krajem, Oblastní galerií Liberec a statutárním městem Liberec, které umožnily tento mimořádný projekt uskutečnit. Smlouva o dotaci byla s poskytovatelem dotace ROP Severovýchod uzavřena v říjnu roku 2011. Celkové způsobilé výdaje projektu měly činit téměř 383 miliony korun, dotační příspěvek pak 325 milionů.

I přes dílčí nesnáze se vše podařilo a přestavba zdárně skončila na sklonku léta 2013, galerie zahájila provoz 28. února roku následujícího. Projekt rekonstrukce lázní byl oceněn hlavní cenou Grand Prix Obce architektů za rok 2013 a s galerií sousedící novostavba depozitáře získala hlavní cenu Klubu za starou Prahu jako nejzdařilejší novostavba v historickém prostředí v České republice v roce 2013.

Udržitelnost projektu skončila v prosinci roku 2019. Za tu dobu se z galerie v lázních stal nový atraktivní cíl turistů a návštěvníků Liberce; nabídla přes 120 výstav regionálních i světových umělců z období od baroka po současnost, které zhlédlo čtvrt milionu návštěvníků.

Statutární město Liberec v souladu s dohodami a smlouvami nyní předává objekt bývalých lázní, v nichž Oblastní galerie sídlí, do vlastnictví Libereckého kraje.

LK/Jan Mikulička