Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O dovážku potravin je mezi seniory v Liberci zatím malý zájem. Buď mají zásoby, nebo málo informací

19. 03. 2020 | 14:18

AKTUALIZOVÁNO: O dovážku potravin a léků je mezi seniory a handicapovanými v Liberci zatím malý zájem. Dobrovolníků ochotných jim pomoci je ve stotisícovém městě výrazně více, přes 100. Ve středu nákup rozvezli deseti lidem. ČTK to dnes řekl ředitel příspěvkové organizace Liberce Kontakt Michael Dufek. Organizace koordinuje zásobování ohrožených skupin v krajském městě i dalších částech okresu Liberec.

těstovinyNew
ilustrační foto

Podle Dufka jde ale o očekávaný stav. "Že bude obrovská vlna nabídky, ale poptávka bude přicházet se zpožděním. Pomalu to narůstá," uvedl Dufek. Podle něj to souvisí s tím, že lidé mají doma zásoby potravin a informace o takové pomoci se k nim teprve dostává. Řada seniorů si také stále nakupuje sama. Ode dneška je navíc v prodejnách potravin, lékárnách, drogeriích, ale také na poštách doba mezi 10:00 a 12:00 vyhrazena pouze pro lidi starší 65 let.

Podle průzkumu ČTK toho v prodejnách v centru krajského města dnes využily stovky seniorů. Nejrušněji bylo v první hodině. "Většina důchodců si nákupy odbyla do 11:00, pak už byl klid, bylo tu jen pár lidí," řekla ČTK prodavačka supermarketu Billa na Františkově v Liberci. Podobně to v krajském městě vypadalo například i v Lidlu v čtvrti Rochlice. Před polednem byl supermarket poloprázdný, deset minut po poledni už ale nakupovaly desítky lidí.

Pomoc Kontaktu je určená seniorům, handicapovaným a dlouhodobě nemocným, kteří jsou novým typem koronaviru na zdraví nejvíce ohrožení. Organizace města jim nabízí možnost nákupu tří typů balíčků potravin s maximální cenou do 500 korun nebo dovezení léků. Vláda už v pondělí doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu nouzového stavu nevycházeli z domovů. Zakázala také obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi opouštět areál těchto zařízení.

čtk