Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O peníze z programu ITI pro Liberec a Jablonec zažádaly dva projekty. Čerpání dotací je třeba zrychlit, hrozí snížení alokace

08. 07. 2024 | 5:00

Zatím dva projekty v evropském programu ITI (integrované územní investice) pro oblast Liberec – Jablonec nad Nisou se dostaly do fáze, že u nich žadatel mohl žádat o proplacení přislíbených dotací. Oba uskutečnil Liberec a jde o loni dokončenou výstavbu městských bytových domů v ulici na Žižkově za 158 milionů korun, z toho dotace z ITI činila 32 milionů.

bytových domů v ulici na Žižkově za 158 milionů korun
Byty na libereckém Žižkově, foto z www.liberec.cz

Podle předsedkyně řídícího výboru ITI a náměstkyně libereckého primátora Šárky Prachařové (ANO) bude nutné čerpání dotací zrychlit, jinak hrozí snížení alokace.

"Rozhodně se nechceme dostat do situace jako v IPRÚ (předchozí program), kdy jsme z důvodu neplnění milníku o část dotace přišli," uvedla předsedkyně řídícího výboru.

Pro oblast ITI Liberec – Jablonec nad Nisou by mělo být k dispozici zhruba 1,326 miliardy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), asi miliarda z Operačního programu Doprava a 180 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí.

Podle Prachařové je potřeba, aby do poloviny příštího roku byly jen v programu IROP podané žádosti o dotační platby minimálně ve výši 240 milionů korun a v roce 2026 za 460 milionů korun. "Je potřeba si uvědomit, že proces od podání žádosti o podporu po žádost o platbu trvá minimálně šest až osm měsíců, a to jen v případě, že je projekt již ve fyzické realizaci, tedy se staví," řekla.

Dokončená výstavba městských bytových domů v ulici na Žižkově za 158 milionů korun.

Nyní je podle ní v programu IROP předloženo 15 žádostí o podporu v celkovém objemu 362 milionů korun. Mezi nimi je již hotová modernizace ZŠ Jabloňová v Liberci s přislíbenou dotací 70 milionů i dokončené restaurování a digitalizace sbírek Severočeského muzea v Liberci s dvanáctimilionovou dotací. Do stavu realizace dospěly rekonstrukce dvou jabloneckých základních škol s přislíbenou dotací 30 milionů a modernizace základní školy v Chrastavě se čtyřicetimilionovou dotací. Letos by měly začít i kultivace okolí sídla kraje s dotací 70 milionů nebo rozšíření MŠ Sídliště ve Vratislavicích nad Nisou o jednu třídu s dotací 34 milionů.

čtk