Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O rekonstrukci úřednické budovy Uran v Liberci rozhodne až nové vedení města. To nynější realizaci nezvládlo

19. 08. 2022 | 16:33

O stomilionové rekonstrukci sedmipodlažní úřednické budovy Uran u autobusového nádraží v Liberci rozhodne až nové vedení města. Dvakrát vypsaná soutěž na zhotovitele skončila neúspěchem, shoda nad navrženou variantou opravy není ani v koalici.

UranNovýMad
Takto mohla budova Uranu vypadat, kdyby se podařilo zrealizovat její opravu. Příště... vizualizace

"Právě pro to, že je to relativně dost kontroverzní věc, tak jsme se rozhodli, že pár týdnů před volbami nebudeme vášně rozpoutávat. Prostě necháme to na novém vedení. Měsíc rozhodně nehraje roli v celé přípravě projektu," řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Budova s ocelovým skeletem stojí v ulici 1. máje od roku 1969. Městu patří od roku 2005 a kromě rekonstrukce parteru v roce 2009 neprošel Uran žádnou významnou opravou. Jeho rekonstrukci připravuje radnice posledních pět let. V horším technickém stavu není žádná úřednická budova města. Uran potřebuje obnovit hlavně fasádu, která je svému okolí nebezpečná. Kolem kancelářské budovy je ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží.

Na základě architektonické soutěže by Uran měl nově získat fasádu z pozinkovaného plechu, nyní je z takzvaných boletických panelů. "Debata je o tom, že má Uran draze navrženou fasádu. Může to činit částku několika desítek milionů korun a debata je nad tím, proč neudělat Uran s levnější fasádou," řekl radní Marek Vávra (ANO). Fasádou z pozinkovaného plechu by se Uran od jiných staveb ve městě odlišoval, taková ve městě zřejmě není žádná.

Další odložení rekonstrukce se naopak nelíbí primátorovi Jaroslavu Zámečníkovi (Starostové pro Liberecký kraj). "Platíme měsíčně 350.000 korun nájemné a tady máme 2000 metrů vyprázdněno," řekl. Město si pronajímá prostory od soukromé firmy pro úředníky ze sociálního odboru od loňského září, kdy je vystěhovalo z Uranu. V původním plánu bylo, že oprava začne loni a skončí letos. V prvním výběrového řízení ale loni vítěz odstoupil a další dva uchazeči nesplnili podmínky řízení. V opakované soutěži byl letos jediným uchazečem Metrostav, zakázku ale radnice této firmě nemůže zadat kvůli jejímu odsouzení v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

čtk