Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oblastní galerie připravila sérii workshopů a na podzimní prázdniny příměstský tábor s výtvarnou tématikou

20. 09. 2019 | 17:03

Lektorské centrum Oblastní galerie Liberec sestavilo pro podzimní a zimní sezónu 2019 – 2020 bohatou nabídku vzdělávacích doprovodných programů k výstavám pro předškolní a školní skupiny, ale také pro širokou veřejnost.

dítěMaluje
ilustrační foto

Nově připravené portfolio vzdělávací nabídky bude odstartováno na konci září spolu s novými výstavami. Konkrétně k výstavě Venduly Chalánkové to bude program s názvem Modrá_bílá_červená, který je zaměřen na symboliku českých státních barev, jejich místo a význam na české vlajce. Prostřednictvím výtvarných animací ve výstavě a následnou tvorbou v ateliéru, si žáci prvního i druhého stupně, studenti gymnázií a středních škol, vytvoří technikami koláže vlastní autoportrét v národních barvách.

„Pro rodiny s dětmi jsme na sobotu 21. září 2019 od 10 do 13 hodin připravili workshop v galerijním ateliéru přímo s autorkou Vendulou Chalánkovou pod pracovním názvem Pustíme se do toho s chutí,“ prozradila lektorka Petra Škachová a dodává: „Na rodiny s dětmi i na milovníky koláže čeká kreativní výzva, v níž ústřední roli sehraje a hlavním motivem se stane obložený chlebíček.“

Na podzimní prázdniny (29.-30. října) galerie připravila další příměstský tábor, samozřejmě s výtvarnou tématikou.

Dalším typem programů, který galerie nabízí, jsou vzdělávací programy ke stálým expozicím. Ty mají dlouhodobý charakter a dají se dobře uplatnit jako doplněk klasické školní výuky. Nový program Od obrazu k objektu je určený pro předškolní děti a žáky základních škol. Ti se seznámí s netradičními technikami ve výtvarném umění 1. poloviny 20. století v konfrontaci se zacházením různorodých materiálů 2. poloviny 20. století. Třída si z programu odnese společně vytvořené umělecké dílo. „Již od roku 2018 nabízíme programy s názvem Galerie a JÁ, seznamte se a Výstava ve zkratce, který seznámí žáky prvního i druhého stupně základních škol se vším, co obnáší realizace výstavy,“ představuje Petra Škachová další nabídku.

Gymnázia a střední školy hojně využívají program Na klíč, který nabízí možnost objednat si komentovanou prohlídku na vybrané téma či okruh. „S pedagogem se dopředu dohodneme, co přesně chtějí v galerii vidět a zažít. Výhodou je, že kantor si tak může doplnit témata stanovená rámcovými vzdělávací programy,“ prozradila Petra Škachoá.

Tradičně nejnavštěvovanějšími programy bývají ty vánoční. Letos se program bude jmenovat Ryba na talíři aneb Vánoční tabule a již dnes je více než z poloviny zaplněn! Doprovodný program s vánoční tematikou a odvážnou tvorbou bude zaměřen na gurmánské tradice a umělecké ztvárnění vánočních pokrmů, nádobí, prostírání či aranžování netradiční vánoční tabule.

V závěru letošního roku bude v Lázních otevřena velká výstva věnovaná šlechtickému rodu Clam-Gallasů a galerie výstavu doprovodí výtvarným „trojbojem“ v podobě artkoutů (Grabštejn, Frýdlant, Lemberk). „Samozřejmě, že také tento program si mohou objednávat skupiny dětí, oddíly, nejenom školní třídy,“ doplňuje lektorka výtvarných programů Petra Škachová.

Oblastní galerie Liberec nabízí programy pro školy od pondělí do pátku vždy ve čtyřech blocích. Vstupné na doprovodné programy je 20 korun za dítě a pedagogický doprovod má vstup zdarma. Dětská skupina by měla mít minimálně pět dětí. Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek je do galerie vstup zdarma.

TZ OGL