Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oblastní galerie vystavuje díla získaná v minulém roce od umělkyň současné české a slovenské výtvarné scény

12. 01. 2022 | 12:27

Oblastní galerie Liberec loni získala 12 děl, zaplatila za ně přes 1,1 milionu korun. Část z nich nyní mimořádně vystavuje. Jde převážně o malby či kresby od umělkyň současné české a slovenské výtvarné scény. V tiskové zprávě o tom informovala galerie.

Lázně Celý obvod sálu včetně ochozu a přísálí zaplňují díla mapující téměř celou dosavadní tvorbu Jetelové.
Foto: Mad

"Díla některých dalších autorů budou moci návštěvníci zhlédnout na našich letošních či budoucích výstavách," řekl ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček. Mezi ně patří dvě malby Tomáše Plesla, který bude mít v galerii výstavu letos na podzim.

Z nových akvizic jsou nyní vystavená díla slovenské autorky Doroty Sadovské, kresby Markéty Hlinovské, obraz Zdenky Marie Novákové a portrét Běly Kolářové od Libuše Pražákové. V galerii mohou návštěvníci vidět i obraz Kvadratura kruhu II. od Zdeňka Trse, který je ale součástí autorovy probíhající výstavy.

Oblastní galerie v Liberci má pátou největší sbírku v zemi. Vlastní na 2000 obrazů, přes 16.000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Od roku 2014 sídlí v bývalých lázních, na jejichž nákladnou rekonstrukci přispěla Evropská unie. Zaměřuje se na výtvarné umění české i zahraniční provenience, zejména však na díla nizozemských autorů 16. až 18. století, francouzských, rakouských a německých autorů 19. století, českých autorů 19. až 21. století a českých a německých autorů libereckého regionu 19. až 21. století. Před pandemii koronaviru mívala galerie ročně přes 40.000 návštěvníků, loni jich bylo zhruba 23.000.

čtk