Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oblíbené letní komentované procházky zavedou zájemce do Liebiegova městečka

14. 06. 2022 | 19:27

Městské informační centrum každoročně pořádá ve spolupráci s Komunitním střediskem Kontakt letní komentované procházky Libercem. Letos naši průvodci z Dobrovolnického centra AMIKUS zájemce provedou pozoruhodnou libereckou čtvrtí – Perštýnem, která získala neopakovatelný půvab především díky výstavbě Liebiegova městečka na popud bohatého rodu textilních baronů.

liberec prohlidka perstyn
Foto: www.liberec.cz

Ostatně tento okruh jsme nevybrali náhodou. Vždyť letos je to rovných 220 let, kdy se ve východočeském Broumově narodil Johann Liebieg, který se později v Liberci neuvěřitelnou pílí a obchodním talentem vypracoval mezi nejvýznamnější průmyslníky Rakouska‑Uherska. Liebiegové se velkou měrou podíleli na výstavbě reprezentativních budov ve městě, byli štědrými mecenáši a významně působili i v sociální oblasti. Více než 100 let tento rod textilních baronů spoluutvářel dějiny města a zásadním způsobem se zapsal do jeho historie.

A právě na Perštýně, v kopcovitém terénu protkaném historickými domky, se můžete vydat po jejich stopách na komentovaných procházkách, které se konají od června do září,  každý čtvrtek od 16 hodin. Procházka trvá přibližně 2 hodiny a uskuteční se za každého počasí. Sraz účastníků se zakoupenou vstupenkou (prodej v infocentru nebo na www.evstupenka.cz) je na zastávce MHD Mlýnská.

Věříme, že letošní prohlídky budou mít opět úspěch a naši průvodci vám při vyprávění o zajímavé historii Perštýna ukáží nejen místa oblíbená, ale i nejedno málo známé zákoutí.

Vstupenky na komentovanou procházku: Perštýn známý, neznámý

Malá ochutnávka Perštýna – aneb co také na komentované  procházce uvidíte

Videoprocházka Libercem po stopách Liebiegů

www.liberec.cz