Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatelé problémy zatížených družstevních bytů se dočkali ustavení široké pracovní skupiny. Najde více hlav cestu k cíli? 

04. 09. 2020 | 8:12

Vytvoření široké pracovní skupiny se zastoupením všech politických stran působících v zastupitelstvu a představitelů bytových družstev dosáhli na včerejším jednání zastupitelstva krajského města obyvatelé družstevních bytů, kteří podle dvacet let staré dohody chtějí získat do vlastnictví městské podíly.

bytyproblemBok
archivní foto

Pracovní skupinu bude řídit radní za ODS Petr Židek, který se problematice vypořádání mezi bytovými družstvy a městem věnuje již několik měsíců.

Pracovní skupina má prověřit jednotlivé, již částečně vymyšlené a ověřené, ale stále nedotažené cesty, které povedou k cíli: Tím je bezpečný převod podílu města Liberce na protistranu - bytové družstvo nebo přímo na jednotlivé družstevníky. Bezpečný v tom smyslu, že se žádná ze stran nevystaví riziku trestního stíhání pro porušení pravidel či zákona. Snahou obou stran je vymyslet takové řešení, které bude pro nabyvatele finančně a daňově přijatelné.

Otázkou ale zůstává, zda více hlav v pracovní skupině najde cestu k cíli. Zatím byl řešením problematiky vedením města pověřen radní za SLK Michal Hron, pečlivý „cifršpión“ s obdivuhodnými znalostmi legislativních souvislostí. Ten již načrtl nějakou cestu, ale ta není pro družstevníky přijatelná, protože mj. omezuje disponování s byty. Uživatelé by je minimálně pět let velmi složitě prodávali i pronajímali. Jinou cestou se chce vydat radní za ODS Petr Židek. Ten probádal metodiku použití vzájemných zápočtů, kterou ke spokojenosti družstevníků uplatnily Kralupy nad Vltavou. Židek navrhuje aplikovat ji na liberecké reálie.

V Liberci je problematická sdružená výstavba bytů z let 1997 až 2007, pro něž družstva prostřednictvím města získala dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Týká se to 1150 bytů v deseti družstvech, město v nich má podíly 25 až 30 procent díky vložení státní dotace. Město se v uzavřených smlouvách zavázalo, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva. To ale aktuální legislativa, navzdory před dvaceti lety uzavřeným smlouvám, téměř neumožňuje a uživatelé bytů se ocitli v komplikované pasti. Jejich nemovitosti rychle ztrácejí na hodnotě a kvůli nevyjasněným pravidlům s převodem družstevního podílu jsou na trhu nemovitostí takřka neprodejné.

Liberec chce převody svých podílů v bytových domech u sporných smluv z minulosti řešit i ve spolupráci s Libereckým krajem změnou čtyř zákonů, které kraj, díky své zákonodárné funkci, musí protlačit do legislativního procesu v obou komorách parlamentu. To je běh na hodně dlouhou trať s nejistým výsledkem, byť se obdobným problémem zabývají i další města v republice.

Jde o desítky tisíc bytů stavěných se státní dotací, kvůli změnám legislativy je ale pro města komplikované převést své podíly na družstva bezplatně, jak se k tomu zavázaly při uzavírání smluv. Hrozí tak, že družstevníci za byty budou muset zaplatit podruhé.

aro