Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odborníci z liberecké univerzity zopakují po 100 letech měření zdatnosti školáků, výzkum bude striktně anonymní

08. 03. 2023 | 5:00

Testování tělesné zdatnosti náctiletých chtějí po 100 letech zopakovat odborníci z katedry tělesné výchovy a sportu Technické univerzity v Liberci. Zopakují šetření, které v roce 1923 zorganizoval uznávaný tělocvikář a sokol Emanuel Roubal spolu se svým synem - lékařem Janem Roubalem. Tehdy se do něj zapojila téměř stovka škol po celém Československu, teď je zapojených 14 českých víceletých gymnázií a také pět slovenských škol, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

děti football-4551773 1280
Ilustrační foto

"Z výzkumů víme, že současné děti jsou významně vyšší, v průměru tak o deset centimetrů. Domníváme se také, že zaznamenáme například pokles ve vytrvalosti a ani svalová síla horní části trupu nebude obecně taková, jako byla u dětí před sto lety. Pro přesnější stanovení předpokládaných výsledků ale nemáme komplexní soubor dat napříč celou republikou i Slovenskem, jaký chceme soustředit letos na jaře rekonstrukcí testů Roubalových. To šetření je co do rozsahu unikátní i v mezinárodním měřítku," doplnil vedoucí katedry a garant projektu Aleš Suchomel.

Před sto lety nejprve na 80 českých a 17 slovenských školách děti vážili a měřili, následně děti z vybraných tříd prošly testy pohybových schopností. Měřené tělesné parametry a popis pohybových testů jsou precizně zdokumentované, stejně jako seznam škol, které se tehdy zapojily. Liberečtí výzkumníci metodiku převzali, ale některé testy museli upravit. "Nebyly by dnes jednoduše proveditelné, je to třeba hod oštěpem či vrh diskem, které se v roce 1923 na školách běžně prováděly," vysvětlil důvody Lukáš Rubín.

V roce 1923 v březnu a dubnu otestovali tělocvikáři podle instrukcí Roubalových 11–19leté žákyně a žáky ze 105 tříd, obdobného počtu testovaných tříd chtějí liberečtí výzkumníci dosáhnout i teď, aby získali srovnatelný vzorek mládeže. Z původních 14 pohybových testů vznikla sestava pěti testů zaměřených na základní pohybové schopnosti. "Je to skok do dálky z místa, hod míčkem do dálky z místa, shyby podhmatem a rychlostní i vytrvalostní běh," dodal Rubín, který se pohybovou aktivitou a tělesnou zdatností mládeže a sběrem dat k tomuto tématu dlouhodobě zabývá.

"Odborní asistenti z naší katedry na každou zapojenou školu pojedou a učitele tělocviku zaškolí, aby měření a testování proběhlo shodným způsobem na všech školách. Do sběru dat se zapojí také naši studenti programu sport se zaměřením na zdravý životní styl v rámci odborné praxe. Zúčastněné školy vybavíme kompletní testovací sadou a dostanou od nás i vyhodnocení a certifikát o účasti na studii," dodal Suchomel. Na Slovensku studii zaštítila partnerská Fakulta športu Prešovskej univerzity v Prešově.

Projekt odstartuje ve středu na Gymnáziu Bohumila Hrabala v Nymburce. Výzkum bude striktně anonymizovaný, základní výsledky by měly být k dispozici do konce školního roku.

čtk