Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Omezení vnímá provozovatel tanečních klubů v Liberci jako podraz na očkované

26. 11. 2021 | 11:26

Rozhodnutí vlády o úplném uzavření restaurací, barů i klubů mezi 22:00 a 05:00, které vstoupí v platnost dnes večer, vnímá provozovatel z Liberce Martin Hřebík jako podraz na očkované. Své čtyři taneční kluby včetně největšího v krajském městě zvaném Lípa bude mít ode dneška zavřené.

noční klub holky
ilustrační foto

"Lidé do hudebních klubů dříve než v devět, v deset večer nepřijdou. To jsme si vyzkoušeli za ten rok a půl pandemie," uvedl Hřebík v rozhovoru pro ČTK.

Takové rozhodnutí vlády nečekal. "To, že to udělali plošně, beru jako podraz na očkované lidi. Popřeli tím to, co doteď říkali a dělali. To je přeci špatně a nahráli tím jen antivaxerům, že je úplně jedno, jestli někdo je nebo není očkovaný," řekl.

Míní navíc, že uzavření klubů přes noc na vývoj epidemie nebude mít žádný vliv. "Když si spočítám, kolik lidí se protočí v klubech, tak to je tak procento a ještě ti, co chodit mohli, měli být očkovaní," uvedl. Podle něj, dokud ještě mohli chodit i neočkovaní, tak je důsledně v jeho klubech testovali. "Nakoupili jsme antigenní testy, kdy jeden stál 100 korun, ale po lidech jsme chtěli jen půlku, 50 korun. A odhalili jsme několik pozitivních. Takže to riziko, že by se někdo u nás nakazil, bylo nízké," dodal provozovatel tanečních klubů s tím, že je v poslední době ani jednou nekontaktovala hygiena kvůli někomu nakaženému.

Za předchozích vln pandemie musel Hřebík postupně propustit všechny zaměstnance. Za běžného stavu před koronavirovou krizí pro něj pracovalo až 75 lidí. Letos znovu přijal jako zaměstnance deset až 15 lidí a dalších zhruba 50 má jako brigádníky. "Bylo těžké je přemluvit, aby se vrátili. Báli se, že to takto dopadne," řekl Hřebík. Zatím neví, zda bude muset znovu propouštět. "Záleží, jak se k tomu postaví stát, zda vůbec něco dá," dodal. Zkušenost z předchozích období má ale špatnou. "Dosáhli jsme jen na Covid nájemné a v závěru pak Covid nepokryté náklady," řekl.

Předchozí půl rok, kdy mohl mít taneční kluby v provozu, mu pomohl při splácení dluhů. "Celou dobu jsme jen spláceli, ale něco nám ještě zůstalo," dodal Hřebík. Část z dluhů vznikla ze ztrátového provozu za dobu pandemie a část byla ještě z výstavby klubu Lípa, který v dolním centru otevřel loni krátce před vypuknutím pandemie.

čtk