Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Orchestr libereckého divadla vstoupí kvůli platům do stávkové pohotovosti

26. 08. 2019 | 14:45

Členové orchestru libereckého divadla F. X. Šaldy vstoupí od 1. září do stávkové pohotovosti kvůli platům, které jsou podle nich v tamním souboru nejnižší v Česku. Považují za neadekvátní současné zařazení do platových tříd, hlavně u prvních hráčů a koncertních mistrů. Jednání s vedením divadla byla zatím neúspěšná, řekl dnes ČTK Aleš Hejcman, šéf základní odborové organizace divadla z Unie orchestrálních hudebníků ČR. Pohotovost má podle něj i podporu odborů divadelníků a zpěváků. Vedoucí opery Martin Doubravský postup odborů považuje za nekorektní, neboť ředitelka divadla Jarmila Levko má dovolenou.

music-3090204 1280
Ilustrační foto

"Zaměstnanci opery DFXŠ Liberec mají nejnižší tarifní plat ze všech operních souborů v České republice," uvedl Hejcman, který je v libereckém divadle zároveň prvním hráčem na klarinet. "V principu jde o to, že si vedení myslí, že to zařazení v platových třídách mají správně, ale jinak praxe je taková, že v ostatních souborech v celé České republice je platové zařazení řádově o jednu platovou řadu výš, někde dokonce o dvě," doplnil.

Skoro čtyřicetihlavý orchestr chce, aby pro něj platil stejný model jaký je aplikovaný v operních souborech v Praze, Brně nebo Ostravě. Průměrný tarifní plat člena orchestru je podle Hejcmana asi 25.000 korun, jedna platová třída znamená zhruba 2500 korun. Při svých požadavcích se odboráři opírají o vládní nařízení, které je platné od ledna minulého roku. "Cílem stávkové pohotovosti je náprava platového zařazení uměleckých zaměstnanců, vycházející z platného nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě," uvedl Hejcman. Hlavním požadavkem je podle něj zařazení zaměstnanců orchestru a sboru do adekvátních platových tříd.

Postup odborářů se nelíbí vedoucímu operního souboru. "V souvislosti s tím, že by měli vědět, že paní ředitelka čerpá řádnou dovolenou a bez možnosti jejího vyjádření předávat věc mediálnímu prostoru, to považuji za krajně nekorektní," řekl ČTK Doubravský.

Odboráři chtějí podle Hejcmana s vedením divadla nadále jednat, představení na podzim jejich požadavky neohrozí. "Zaměstnanci orchestru budou hrát představení a koncerty v tričkách s mottem stávkové pohotovosti. Před každým představením vystoupí na pódiu předsedové odborových organizací nebo koncertní mistr orchestru s veřejným prohlášením," dodal Hejcman. Naplnění svých požadavků očekávají do 1. ledna 2020, další postup nechtěl odborář předjímat.

čtk