Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oslavy letošních sedmdesátin Naivního divadla Liberec vrcholí v listopadu dvěma speciálními večery

23. 11. 2019 | 10:23

Naivní divadlo v Liberci chystá k oslavám 70. výročí svého založení na příští týden dva speciální večery. Na jednom vystoupí pražské Studio Ypsilon, jež v libereckém divadle vzniklo, a na druhém se budou křtít dvě knihy a uskuteční se předpremiéra televizního dokumentu o divadle. ČTK o tom informoval ředitel divadla Stanislav Doubrava.

ND3
archivní foto Artur Irma

Naivní divadlo se řadí mezi první profesionální loutková divadla založená v bývalém Československu, vzniklo v roce 1949. Pod názvem Naivní funguje od roku 1968. Vymyslel ho tehdy Jan Schmid, principál Ypsilonky, pro kterou bylo liberecké divadlo domovskou scénou od roku 1968 až do roku 1978. "Ypsilonka přijede ve čtvrtek 28. listopadu s hudebně taneční revue Kostky jsou vrženy aneb Don Juan, která je nejen variací na juanovské téma, ale především poctou Osvobozenému divadlu, ponejvíce pak skladateli Jaroslavu Ježkovi," uvedl Doubrava.

Komponovaný večer o den později začne v 17:00 v galerii ve sklepení liberecké radnice, kde je výstava nejen k výročí vzniku divadla, ale také k mezinárodnímu festivalu Mateřinka. Nejprestižnější akce divadla se koná jednou za dva roky, letos to bylo popětadvacáté. Páteční setkání v galerii je věnované oběma jubileím. "Návštěvníci zde naleznou ukázky scénografií a loutek z mnoha starších divadelních inscenací a na fotografiích budou moci zavzpomínat na historii divadla i mezinárodního festivalu Mateřinka," uvedl Doubrava. Od 19:00 bude program pokračovat přímo v divadle, které je v Moskevské ulici. Pozvaní jsou na něj i bývalí zaměstnanci divadla a kolegové z jiných divadel. Křtít se budou dvě publikace, jedna je věnovaná historii divadla a druhá festivalu Mateřinka. Účastníci akce uvidí navíc v předpremiéře téměř hodinový dokument o divadle natočený Českou televizí.

Tvorba Naivního divadla je zaměřená především na dětské publikum, od dvouletých až po žáky základních škol. V repertoáru má také inscenace pro dospívající a dospělé, jim patří také poslední novinka. Pouť krkonošská vznikla na motivy povídky Karla Hynka Máchy, která je považována za jeden z prvních českých literárních hororů. Naivní divadlo hraje nejen na domácí scéně, ale se svými inscenacemi cestuje po celé republice i do zahraničí. Vedle řady evropských zemí se představilo například v Japonsku, USA, Kanadě, Mexiku, Indii a na jaře letošního roku také v Číně.

čtk