Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Otesánek v botanické zahradě: Největší existující druh rostliny - toulitka - vyroste, zesílí a bude udivovat návštěvníky

06. 04. 2022 | 7:19

Pozoruhodná sazenice největšího existujícího druhu rostliny zvané toulitka byla z pěstitelského skleníku liberecké botanické zahrady přenesena do pavilonu E na jeden z kmenů tamních stromů. Zatím je to ještě mládě. Nyní zesílí a časem bude udivovat návštěvníky.

toulitka (2)
Toulitka, foto: LK

Tato toulitka – Anthurium salvinii – je jedním z největších světových epifytů neboli organismů, které rostou na žijících rostlinách, ale vyživují se samostatně, neparazitují na svých hostitelích.

Rostlina byla poprvé objevena v pralese na úbočí aktivního vulkánu El Fuego v Guatemale. V roce 2019 se pracovníci liberecké botanické zahrady věnovali výzkumu této rostliny v přírodě.

Bylo zjištěno, že její listy jsou až téměř dva metry dlouhé. Sama rostlina je uchycena pomocí pevných vzdušných kořenů na kmeni.

„Je pozoruhodné, že tato a ještě jedna podobná menší toulitka se často vyskytují v pralesích kolem archeologických nalezišť mayských svatyní a nejednou se uchytí přímo někde na mayské pyramidě,“ doplnil Miloslav Studnička, ředitel Botanické zahrady v Liberci.

Toulitka, foto: LK„V botanické zahradě je možné pokaždé vidět něco nového. I když půjdete do zahrady každý měsíc, vždy tam najdete jinou rostlinu, které zrovna kvete nebo právě nějakou novinku, jako právě třeba tento největší druh toulitky,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

LK/Jan Mikulička

Toulitka.Toulitka (Anthurium) je rod rostlin pocházejících z vlhkých tropických lesů ve vyšších nadmořských výškách Střední a Jižní Ameriky. Toulitky mají své drobné květy rozprostřené v palicovitém květenství s nápadným, vytrvalým listenem (toulcem).

Rod je tvořen asi 825 druhy a je největší z celé čeledi árónovitých. Pro vzhled i trvanlivost květenství i listenů jsou některé druhy, i přes poměrnou náročnost, pěstované téměř po celé zeměkouli.

https://cs.wikipedia.org

 

Galerie - fofo: Artur Irma