Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Paměť národa je letos pořadatelem akce s názvem Ještěd „50“ ve vzpomínkách pamětníků

30. 09. 2023 | 12:23

Na středu 4. října si Paměť národa Severní Čechy spolu se Severočeským muzeem v Liberci připravila komponovaný program u příležitosti mezinárodního Dne architektury a 50. výročí otevření horského hotelu s vysílačem na Ještědu.

ještedDokumTITUL
Původní dokumentace k výstavbě horského hotelu s vysílačem Ještěd, archivní foto

V roce 2023 se Paměť národa Severní Čechy jako organizátor připojila k celorepublikové akci s názvem Den architektury již po čtvrté. V roce 2021 šlo o akce Ralsko – po zaniklých obcích a Kristiánov (Bedřichov) – sklárny a skláři, v roce 2022 o besedu na téma Liberec – minulost, současnost a budoucnost města a v letošním roce realizuje akci s názvem Ještěd „50“ ve vzpomínkách pamětníků.

Komponovaný program začne komentovanou prohlídkou výstavy JEŠTĚD | 50 s jejím kurátorem Luďkem Lukuvkou v 16:30 hod. Na ni v 18:00 hod. v muzejním AV sále naváže debata s hosty, doplněná o video prostřihy pamětníků Otakara Binara, Miroslava Masáka, Oldřicha Palaty, Milana Štryncla a Ladislava Tomase, zaznamenané pro on-line archiv Paměť národa. Hosty moderované debaty budou:

Mgr. JAKUB POTŮČEK

historik moderní architektury Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT v Praze

Mgr. JIŘÍ KŘÍŽEK

ředitel Severočeského muzea v Liberci

doc. Mgr. RADOVAN LIPUS, Ph.D.

významný český divadelní, televizní a rozhlasový režisér, režisér zmužilého kabaretu o stavbě Ještědu s názvem SIALská trojčata, propagátor české architektury známý z televizního seriálu Šumná města

Následná diskuze bude otevřená i publiku ke sdílení vzpomínek na dnes již ikonickou a adorovanou stavbu vysílače a horského hotelu Ještěd architekta Karla Hubáčka, která v letošním roce slaví jubilejní 50. výročí svého otevření.

Vstupné na obě akce je dobrovolné, rezervace míst je doporučená.

Celorepublikový festival Den architektury připravuje od roku 2010 spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami.

TZ/Michaela Pavlátová, ředitelka regionální pobočky Paměť národa Severní Čechy

Paměť národa je jednou z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě. Veřejnosti je přístupná on-line od roku 2008 jako databáze pamětníků, kteří byli přímými svědky událostí 20. století. Sbírku spravuje nezisková organizace Post Bellum, z.ú.