Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Páteční bouře způsobila liberecké radnici škodu přes deset milionů korun

29. 08. 2022 | 16:43

Škody minimálně za deset milionů korun způsobily v Liberci na majetku města páteční přívalové deště a silný vítr. Poškozené jsou především některé silnice, chodníky a propustky. Radnice také nechá mimořádně zkontrolovat některé mosty, aby se ověřila jejich statika a zjistil aktuální technický stav, informoval dnes ČTK mluvčí radnice Tomáš Tesař.

ogl
V pátek živel řádil vně i uvnitř galerie. Foto z FB OGL

Při páteční večerní bouři zemřel v Liberci jeden muž a jedna žena utrpěla středně těžké poranění, když na ně spadl strom. Za hodinu napršelo v Liberci tolik vody, že hladina řeky Nisa stoupla z 22 centimetrů o více než metr. Desítky centimetrů vody se valily i některými ulicemi a na křižovatkách se tvořily laguny.

"Ke škodám za jednotky milionů došlo v městských parcích a lesích, kde vítr způsobil pády větví i stromů. V některých lokalitách proto vedení radnice nařídilo zahájit jejich havarijní kácení. Přesná výše škody na dřevinách a zeleni se nyní stále zjišťuje a bude upřesněna v následujících dnech," uvedl Tesař. Nejzasaženějším místem jsou podle technických služeb (TSML) Pavlovice a jejich okolí, kde silné poryvy větru vyvrátily několik stromů.

Radnice na bezprostřední likvidaci následků škod vyčlenila pro technické služby pět milionů korun. Peníze jsou určené převážně na čistění zasažených lokalit i likvidaci poškozených dřevin a zeleně. "Zametací a čisticí stroje jsou do terénu nasazeny od sobotního rána. Odstranění všech následků potrvá zhruba týden," řekl mluvčí radnice. Technické služby varují, že na některých místech stále hrozí pád větví. Lidem doporučují, aby nechodili do míst, kde pracovníci TSML odklízejí následky bouře, ani do míst, kde jsou viditelně nahnuté stromy.

V důsledku páteční večerní bouře byla o víkendu uzavřená i krajská Oblastní galerie, neboť voda zatekla do technických prostor. Mimo provoz byl i městský plavecký stadion, kde byla zatopená rozvodna elektrické energie pro celý areál. Pro veřejnost se bazén otevře v úterý. Voda natekla i do některých částí krajské knihovny, Malého divadla či do Svijanské arény v areálu Sport parku Liberec. Uzavřené musely být i některé prodejny v obchodním centru Forum a v tamní restauraci McDonald´s se zřítila část sádrokartonového stropu, nikomu se nic nestalo. Zrušený byl také sobotní sklářský trh na náměstí u radnice, který se měl konat v rámci týdenního festivalu skla. Vítr v kombinaci s prudkým deštěm ale zničil připravené stánky.

čtk