Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pavel Hlubuček v Oblastní galerii Liberec zůstává, povede ji minimálně další rok

03. 01. 2022 | 18:54

Pavel Hlubuček zůstává v čele Oblastní galerie Liberec (OGL), povede ji minimálně ještě rok. Liberecký kraj chce jako zřizovatel na konci roku posoudit naplňování koncepce, kterou ředitel představil. ČTK to dnes řekl mluvčí kraje Jan Mikulička. Hlubučkovu práci a jeho způsoby řízení kritizovaly na začátku listopadu tři desítky lidí z odborných kruhů, výtvarníků a příznivců výtvarného umění. Otevřeným dopisem, kterým žádali ředitelovo odvolání, se obrátili na Liberecký kraj.

lazneprohlIrma1
archivní ilustrační foto

Podle náměstkyně hejtmana pro kulturu Květy Vinklátové (Starostové pro Liberecký kraj) se počátkem prosince uskutečnila schůzka s protestujícími, kde vyjádřili obavy o budoucnost galerie a výhrady k jejímu vedení. Ředitel dostal možnost představit svou koncepci rozvoje instituce a výstavní plán. Na základě toho se vedení kraje rozhodlo ho v galerii ponechat. "Ředitel bude řídit galerii i nadále, s tím, že zůstaneme v mnohem těsnějším kontaktu, abychom měli detailnější informace o situaci v galerii, a budeme jako zřizovatel sledovat naplňování koncepce," doplnila Vinklátová.

Oblastní galerie v Liberci má pátou největší sbírku v zemi. Vlastní na 2000 obrazů, přes 16.000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Od roku 2014 sídlí v bývalých lázních, na jejichž nákladnou rekonstrukci přispěla Evropská unie. Kritici ředitele, který do čela galerie nastoupil v listopadu 2020, mu vytýkali změny v kurátorském týmu, kvůli kterým se vytrácí kontinuita odborného vedení galerie. "Jistě je třeba respektovat, že každý ředitel má svou koncepci, a ne všichni odborní pracovníci v ní najdou své místo. Ale v tomto případě koncepce zůstává utajena," uvedli v listopadu v dopise.

Podle Hlubučka ale základní teze nové koncepce OGL představili loni v květnu. "Současně jsem vyzval všechny zaměstnance, aby se do tvorby tohoto dokumentu zapojili," dodal. Cílem je podle něj pestrá výstavní dramaturgie s důrazem na regionální témata a zároveň neopomíjet projekty výrazně nadregionálního dosahu. Počítá s nutnými investicemi, rozvojem sbírek, s rozvojem vzdělávání, zlepšit chce prezentaci i komunikaci s veřejností.

"Na konci letošního roku naplňování koncepce vyhodnotíme. Stejně tak bude jasné, zda pan ředitel připravil odborně zajímavý a pro návštěvníky přitažlivý výstavní plán pro nejbližší roky. Je také nutné, aby se řediteli podařilo stabilizovat i personální situaci, pak rozhodneme o dalším postupu," dodala náměstkyně.

čtk