Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Petr Židek: Liberec je blízko ukončení sporu s Intermou ohledně vlastnictví 256 bytů

21. 01. 2023 | 12:45

Liberec je blízko ukončení několikaletého sporu s firmou Interma BYTY ohledně vlastnictví 256 bytů, které jsou v šesti domech postavených ve společném projektu. Výsledkem by mělo být, že radnice bude mít dalších 18 let přednostní právo na obsazení všech volných bytů pro umístění nájemníků v rámci sociální bydlení výměnou za to, že Interma BYTY se stane výlučným vlastníkem všech bytů.

bytyProblémMML
Foto: Interma-BYTY

Smírné řešení budou schvalovat zastupitelé města příští týden ve čtvrtek. Podle náměstka primátora Petra Židka (ODS) jde o dohodu, s níž souhlasí i Interma BYTY.

"Tento návrh je odsouhlasený právníky obou stran," řekl Židek.

Spor se týká domů v ulici U Sila. Město se na jejich výstavbě dohodlo s Intermou BYTY v 90. letech minulého století, stavělo se na pozemcích firmy. Na výstavbě se radnice podílela více než 82 miliony korun, jež získala jako státní dotaci. Interma přidala ze svého přes 123 milionů. Město díky svému podílu mělo právo rozhodovat o obsazení více než stovky bytů, pro ně navíc platilo regulované nájemné. Zároveň se ale zavázalo, že 20 let od postavení domů převede svůj podíl na Intermu za korunu. Předchozí vedení města ale tuto dohodu zpochybnilo a smlouvu považovalo za neplatnou. Zdůvodnilo to řadou právních vad a za hlavní pochybení označilo to, že smlouvu o převodu neprojednalo zastupitelstvo a záměr nezveřejnilo na úřední desce.

Interma BYTY se bránila podáním žaloby k soudu, několik jich podal naopak Liberec. Pravomocný je verdikt zatím jen ohledně vlastnictví dvou domů ve prospěch Intermy, u čtyř dalších její nárok prvoinstanční soud zamítl. "Ve chvíli, kdy dojde k dohodě, obě strany ustoupí od soudních sporů. Už by nedávaly ani smysl," uvedl náměstek primátora.

S modelem vypořádání, kdy by město po nějakou dobu mohlo dál využívat byty pro sociální bydlení, přišla původně Interma BYTY. Radnice naopak prosazovala model, že mu zůstane zhruba 100 bytů a soukromé firmě asi 150. Interma s rozdělením bytů nesouhlasila. Dohoda je podle Židka kompromisem a ústupky musely udělat obě strany. "Podle dohody by mělo město Liberec převést svůj podíl na bytových domech na společnost Interma BYTY, a.s., a výměnou za to bude mít město Liberec právo prioritně obsazovat všech 256 bytů po dobu 18 let, a to za snížené sociální nájemné, odpovídající 65 procent ceny běžného nájemného," dodal náměstek primátora.

čtk