Po stavbě roku uspěl liberecký DOK Nordbeans v soutěži Regionální potravina s kváskovým chlebem
Navzdory koronaviru se liberecké pražírně s kavárnou DOK Nordbeans daří. Za kavárnu, která vznikla ze zanedbaného nádražního skladiště v Liberci, získala firma hlavní cenu Karla Hubáčka v soutěži o Stavbu roku Libereckého kraje 2021, teď se svým řemeslným chlebem uspěla i v soutěži Regionální potravina. Její chleba ponese spolu s dalšími osmi potravinářskými výrobky další čtyři roky označení Regionální potravina Libereckého kraje. Novináře o tom informoval předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.
Společnost Nordbeans vznikla v roce 2015 jako pražírna výběrové kávy, u které vznikla i malá kavárna. Loni na začátku ledna otevřela další kavárnu u libereckého nádraží. Přestože koronavirus a s ním spojená omezení start nového projektu zkomplikovaly, dokázali si najít zákazníky a dnes je obtížné si v DOKu sednout. "Byl to boj, ale rozhodli jsme se s tím poprat a vlastně jsme všichni dělali na 200 procent, snažili jsme se ani na chvilku nezavřít. Přišlo nám důležité, abychom v době, kdy se všechno zavírá, lidem vyšli vstříc, i když to bude jen skrz okénko," řekl ČTK manažer Jakub Lačný.
Firma dnes zaměstnává stovku lidí, vedle pražírny má dvě kavárny a také vlastní řemeslnou pekárnu. Právě jejich pšenično-žitný chleba teď ponese označení regionální potravina. "By to náš první výrobek, který jsme rozjeli s otevřením DOKu, zaděláváme si i kvas, nepoužíváme droždí. Celý ten chleba, od mouky až po český kmín, který si i sami pražíme, tak je český. Mouky jsou regionální, ty jsme vybírali docela dlouho. Receptura je naše vlastní," řekl pekař Štěpán Batylka.
Pekárna nabízí také bio žitný chleba, denně jich pečou kolem 200, často to ale nestačí. Třeba na čarodějnice byl už v devět ráno chleba vyprodaný. Sortiment pekárna postupně rozšiřuje, přibyly loupáky, buchty, housky a další pečivo. Kavárna nabízí také vlastní zákusky, chlebíčky nebo teplá jídla. I v kuchyni používá DOK hlavně regionální potraviny, přímo v kavárně je také možné třeba sýry, mléko, uzeniny nebo pivo od regionálních výrobců nakoupit. Firma má vlastní rozvážku, populární byly v době koronaviru třeba snídaňové krabice, které nabízeli o víkendech.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Získat ji mohou výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pro spotřebitele má být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Prestižní soutěž se uskutečnila už podvanácté, porota letos posuzovala 77 výrobků od 25 farmářů a potravinářských firem v kraji, soutěžili v devíti kategoriích.
čtk