Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po stopách Kamenů zmizelých: Osudy židů a romů, kteří nepřežili druhou světovou válku, připomínají památeční desky zasazené v dlažbě 

29. 04. 2022 | 5:00

Původcem a otcem myšlenky Kamenů zmizelých (německy Stolpersteine) je Němec a především umělec Gunter Demnig. Symbolicky se kameny zmizelých vkládají do dlažby před domy, kde žili židovští nebo romští občané, kteří nepřežili hrůzy druhé světové války. Konkrétně v Liberci žilo před válkou kolem 1500 židů. Zpátky do vlasti se jich po válce vrátilo pouze 37.

kameny zmizelych04
Kameny zmizelých před instalací do dlažby.

Možná si během běžného dne ani nevšimnete, že procházíte kolem místa, které je spjaté s bolestivými lidskými osudy.

Autor myšlenky a zakladatel Gunter Demnig.Pokud si ale najdete chvilku, a nevadí vám dívat se pod nohy, možná narazíte na mosazné kameny s vyrytými jmény a daty narození a úmrtí.

Po celém Liberci je takových památečních kamenů 51 a s největší pravděpodobností budou v následujících letech přibývat. První slavnostní zasazení věčné památky proběhlo v roce 2016, od té doby každoročně, výjimkou je pouze rok 2020, přibývaly další a další.

České stolpersteiny jsou oproti původním německým o něco větší a dají se najít na Masarykově ulici, Jablonecké, Vítězné nebo i na náměstí Dr. E. Beneše. Pokud budete pozorní, narazíte na ně také v Pražské ulici.

Hlavní idea celého projektu je jednoduchá. Zastavit na chvilku čas a zamyslet se nad minulostí a osudy lidí, kteří ve městě žili.

Naposledy proběhlo slavnostní zasazování Kamenů zmizelých loni v listopadu. Některé z libereckých památníčků umístil i autor projektu Gunter Demnig, pro kterého jde o celoživotní vášeň. “Je to důležité, že to dělám. Začalo to tam, kde ti lidé měli svůj domov, odkud je odvezli. A právě tam chci vracet jejich jména, to byla ta myšlenka. Je zapomenutý teprve ten člověk, jehož jméno je zapomenuto,” řekl sochař během návštěvy Liberce.

Kameny zmizelých.

Například osud rodiny, která žila v Guttenbergově ulici číslo popisné pět, zná přesně Pavel Jelínek z liberecké Židovské obce do nejmenších detailů. “Jsou to manželé Soudkovi, kteří zde před válkou bydleli. On byl narozen v roce 1860, ona byla o něco mladší. Bylo jim zhruba kolem osmdesáti, když je Němci odvezli nejdřív do Terezína, a potom do Treblinky. Tam je zavraždili.” Většina osudů židovských rodin, ale i těch romských, je bohužel stejná.

Zapouštění Kamenů zmizelých do dlažby.

Úplně první Stolprestein byl zasazen v Kolíně nad Rýnem v prosinci roku 1992 před místní radnicí. Od té doby se myšlenka rozšířila do celé Evropy. První český Kámen zmizelých se objevil v roce 2008.

Pro zajímavost: Objednání jednoho kamene a jeho výroba stojí 132 euro. V Praze se následně za jeho položení účtuje 1400 korun. Objednávat nové je možné až pro rok 2023, letošní výrobní kapacity jsou totiž zcela vyčerpané.

Kameny zmizelých.

Každému se ale myšlenka Kamenů zmizelých nelíbí. Najdou se lidé, kteří vzpomínkové kameny kritizují například kvůli obavám z kluzkého hladkého povrchu. V německém Mnichově se nepodařilo získat povolení pro pokládku kamenů kvůli protestům místní židovské obce, které se nelíbilo, že by se po památce šlapalo.

Někdy za problémy stojí majitelé domů, kteří si před vchodem nepřejí nic, co by připomínalo pochmurnou minulost jejich domu. V Čechách, a hlavně tady na severu, se většina obcí, politiků i místních staví k nápadu kladně a Kamenů zmizelých hojně a každoročně přibývá.

Aktuální seznam Kamenů zmizelých i s adresou.

Lux, foto z oficiálního webu stolpersteine.cz