Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poběžte za všechny, kteří to nevzdali. Běhu pro Paměť národa patří v Liberci neděle 19. května

08. 05. 2024 | 5:49

Tradiční již devátý ročník Běhu pro Paměť národa poběžíme i v Liberci. V neděli 19. května 2024 ve Sportovním areálu Vesec v rámci akce „S rodinou do Vesce 2024.“ Všichni malí i velcí běžci tak mohou symbolicky věnovat svůj sportovní výkon tomu, jehož příběh chtějí ostatním připomenout.

běhILustrNew
ilustrační foto

Většina běží za svého dědu, babičku, nebo třeba za Václava Havla, letce RAF či hodnoty, jako jsou svoboda a demokracie.  Připojením se k tomuto běhu podpoříte další natáčení regionálních příběhů Paměti národa právě na severu Čech, které jsou pro další generace velmi důležité a neměly by být nikdy zapomenuté.

Běžet může opravdu kdokoli! A vybrat si může trasu dle svých možností. Připraven bude v Liberci běh na 5 km, na 1 km a dětská trasa na 200 m. Stačí se pro jednu z variant rozhodnout a přihlásit se. To můžete už nyní učinit online zde: https://www.behpropametnaroda.cz/liberec/ nebo v den běhu na místě u stanoviště Paměti národa Severní Čechy.

Foto z předchozího ročníku.

Už víte, za koho letos poběžíte?

„Já poběžím za lidi, kterým minulý režim znemožnil žít mezilidské vztahy v jejich rodinách tak, jak si to představovali, protože byli postaveni před otázky, před které člověk ve svobodné zemi postaven být nemá,“ říká herec Václav Neužil, jenž se v minulých letech závodů také zúčastnil. „Já osobně poběžím za pana Jana Medka, syna Ivana. Je již delší dobu kvůli mrtvici upoután na lůžku a pohybuje se pouze pomocí elektrického vozíku. Úžasný člověk. Strašně moc si vážím lidí, kteří se jen tak něčeho nezaleknou, překonávají obtíže, a ještě povzbuzují ostatní. Běhání tohle všechno obnáší. Věřím, že si letos běh na všech místech všichni užijeme a možná se s některými potkám se na trase,“ dodává k běhu Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel projektu Paměť národa.     

Patronkou letošního libereckého běhu na 5 km je bývalá reprezentantka v akrobatickém lyžování Nikola Matějcová Sudová, rodačka z Jablonce nad Nisou, která nedá na sever Čech, především pak na Jizerské hory, dopustit. S Nikolou se budete moci napotkat osobně nejen na startu ve 12 hodin, ale také na autogramiádě a při předání cen vítězům našeho běhu.

Běh na 200 m pro malé a ještě menší odstartuje v 15 hodin miláček dětského publika a největší český youtuber Steve Watts. I se Stevem si budete moci opět po roce zazávodit.

„Jsme moc rádi, že se k Běhu pro Paměť národa, této sportovně-kulturní akci, připojuje čím dál více běžců i rodin s dětmi. Startovné pomáhá s natáčením dalších výrazných regionálních příběhů 20. století, na které bychom neměli zapomenout. Tak hlavu vzhůru a sejdeme se v neděli 19. května na startu! Budeme se na vás všechny těšit,“ říká Michaela Pavlátová, ředitelka Paměti národa Severní Čechy. Dodává, že startovné lze zakoupit i na místě v den akce včetně dalších předmětů z e-shopu.

Kromě čtrnácti určených míst po Česku se mohou lidé vydat na trať v průběhu května také v rámci „Běhu kdekoli!“ K Běhu pro PN se tak letos symbolicky připojí například běžci v New Orleans, Santa Barbaře nebo indickém Dillí.

O Post Bellum a Paměti národa

Nezisková organizace Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků a ukládá je do online sbírky Paměť národa. Dokumentaristé zaznamenali již více než sedmnáct tisíc svědectví válečných veteránů, vězňů nacismu a komunismu, disidentů, ale například i agentů StB. Stále hledají nové způsoby, jak jejich zkušenost předat hlavně mladší generaci. Pro žáky a studenty připravují vzdělávací programy, tvoří rozhlasové a televizní pořady, pravidelně publikují příběhy v médiích, pořádají projekce, výstavy, vydávají knihy. Pomáhají také dokumentovat historickou paměť v zemích, kde o svou svobodu bojují právě dnes. Post Bellum neustále na svých aktivitách pracuje. Například v období covidu vzniklo Centrum pomoci Paměti národa, které pomáhá zejména pamětníkům zorientovat se v obtížných životních situacích. Se začátkem ruské invaze na Ukrajinu zahájilo Post Bellum sbírku, díky níž obráncům Ukrajiny poslalo ochranné a zdravotnické vybavení v hodnotě více než půl miliardy korun. Více na postbellum.cz a pametnaroda.cz.

TZ/Michaela Pavlátová, ředitelka regionální pobočky Paměť národa Severní Čechy