Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pod červené víko patří "vyjetý" olej z domácností slitý do petky. Prvních 50 nádob se v ulicích objeví v únoru

20. 01. 2023 | 11:14

AKTUALIZOVÁNO: Prvních 50 kusů speciálních nádob na sběr jedlých olejů a tuků rozmístí na svém území už v příštím měsíci město Liberec. Celkem radnice počítá s nasazením zhruba 200 nádob o objemu 240l, které budou přistaveny zpravidla k již využívaným stanovištím pro shromažďování a odvoz  separovaného sběru ve vybraných lokalitách.

smažení
ilustrační foto

Sběr, svoz a následnou likvidaci látek pro Liberec zajistí společnost FCC, s níž se město dohodlo na rozšíření spolupráci. Dodavatel pro Liberec dlouhodobě zajišťuje i hospodaření s dalším komunálním odpadem. Smlouva byla uzavřena na jeden rok a město za službu nezaplatí ani korunu.

Naopak. Transakce mu vynese zhruba půl milionu korun ročně navíc, které chce investovat do hubení nebezpečných hlodavců například v kanalizaci a čistoty v okolí odpadových stanovišť.
„Každý občan si bude moci najít nejbližší nádobu na sběr jedlých olejů a tuků v našem mapovém portálu Marushka, aby lidé měli přesný přehled o místech, kde mohou tuky shromažďovat. Prvních 50 nádob rozmístíme na vytipovaná stanoviště už ve druhé polovině února. Ostatní přidáme postupně v březnu a v dubnu. Všechny nádoby mají černou barvu a červené víko,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Pod červené víko patří "vyjetý" olej z domácností slitý do petky. Foto: SML

Výsyp speciálních nádob Liberec plánuje zatím v měsíčních intervalech. Záležet bude na zájmu uživatelů a výtěžnosti nádob. Před umístěním prvních kontejnerů zároveň plánuje postupnou informační kampaň, aby seznámilo veřejnost s tím, co do nádob lze dávat a co se tam naopak nemá odkládat.

„Na každém kontejneru bude umístěný polep s přesnými instrukcemi, co do nádoby patří. Obecně platí, že jedlé oleje a tuky musí být do nádoby vkládány pouze v pevně uzavřených plastových nádobách typu PET lahve.

Prosíme veřejnost, aby v žádném případě nepoužívali jakékoliv skleněné nádoby, igelitové sáčky, boxy a podobně. Nebo oleje do nádob dokonce přímo vylévali. Zároveň je třeba brát v potaz, že nádoby jsou určené výhradně pro jedlé tuky a oleje využívané v domácnosti při zpracování pokrmů. Rozhodně tam nepatří jakékoliv jiné, například motorové, mazací či jiné technické oleje nebo kapaliny,“ dodává náměstek primátora Jiří Janďourek.

Ty spadají do kategorie nebezpečných odpadů a je možné je odevzdávat k likvidaci pouze ve sběrném dvoře, kde je zaručena jejich odborná likvidace.

LB/Jan Král