Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podchod u arény čeká proměna, práce začnou v březnu. Nový bude bezpečnější, komfortnější a bezbariérový

28. 02. 2024 | 15:55

AKTUALIZOVÁNO: Přestavba propustku na podchod pod třemi železničními tratěmi v Liberci za 63 milionů korun začne od března omezovat dopravu u Sport parku s multifunkční arénou. Práce potrvají do konce roku. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

podchod6
Foto z www.liberec.cz

"V rámci jednotlivých stavebních etap dojde k omezení dopravy na přilehlých komunikacích. Podchod bude zcela uzavřen. Pro chodce vznikne náhradní obchozí trasa. Zprovoznění nového podchodu se předpokládá do Vánoc letošního roku," uvedla mluvčí.

Podchod mezi částmi města Horní Růžodol a Rochlice propojuje ulice Doubská a 28. října. Využívají ho hlavně lidé, kteří míří do městského Sport parku, studenti gymnázia a základní školy a místní. Denně jím projde přes 500 lidí, při větší akci ve Sport parku je to kolem 1200 lidí. Propustek bez větší opravy funguje od roku 1859, původně sloužil jen k odvodu vody, čemuž odpovídá i jeho podoba. Jde o stísněné a temné místo, které nepůsobí bezpečně. "Oproti současným dvěma metrům se podchod rozšíří o více než dvojnásobek a bude také vyšší, a to z 1,85 na 2,5 metru a bude osvětlený," dodala Kodymová.

Obrázek zobrazuje vstup do podchodu u bezbariérové rampy a schodiště u ulice 28. října. Vizualizace KAM.

Přestavba propustku začala přípravnými pracemi loni v prosinci. O tomto a příštím víkendu přijde na řadu kácení stromů v okolí propustku. Kvůli tomu bude provoz v ulici 28. října řízen kyvadlově. Stavební práce začnou 11. března, což si o týden později vyžádá úplně uzavření Doubské ulice. Stometrový úsek mezi křižovatkou s Čechovou ulicí a čerpací stanicí bude neprůjezdný do 8. července.

Z druhé strany podchodu přijde první silniční omezení od 25. března do 8. dubna. "Provoz bude zachován v jednom jízdním pruhu a bude řízen světelnou signalizací," uvedla Kodymová. Zcela uzavřená bude ulice 28. října přes letní prázdniny, od 29. června do 1. září. Od září do prosince pak budou v obou ulicích krátkodobé uzavírky kvůli položení vrchních vrstev vozovek, termíny zatím stavební firma nestanovila.

Pro pěší bude podchod uzavřený od 4. dubna do 23. prosince. Naopak na železnici zůstane zachovaný po celou dobu. Železničáři využijí toho, že nad propustkem vedou tratě z Liberce do Staré Paky, České Lípy a Jablonce. "Máme to rozdělené zhruba na čtyři etapy, protože vždycky se bude muset někde zesměrovat železniční provoz na koleje, pod kterými se nebude kopat," uvedl již dříve generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

čtk

Slavnostní poklep, foto z www.liberec.cz

Harmonogram prací:

Víkendy 2. a 3. března a 9. a 10. března - kácení dřevin. V ulici 28. října bude provoz řízen kyvadlově pracovníky provádějící firmy.

11. března 2024 - zahájení stavebních prací. Omezení provozu vozidel v Doubské ulici (u čerpací stanice). Provoz bude zachován střídavě v jednom jízdním pruhu.

Od 18. března do 8. července - úplná uzavírka Doubské ulice v úseku mezi křižovatkou s Čechovou ulicí a čerpací stanicí (v délce cca 100 metrů směrem ke kruhovému objezdu).

Od 25. března do 8. dubna - omezení provozu vozidel v ulici 28. října a v křižovatce s Jeronýmovou ulicí. Provoz bude zachován v jednom jízdním pruhu a bude řízen světelnou signalizací.

Od 4. dubna do 23. prosince 2024 bude uzavřen stávající podchod pod kolejemi. Po tuto dobu bude vytvořen náhradní pěší koridor, oddělený svodidly v podjezdu v ulici 28. října u kruhového objezdu.

Od 29. června do 1. září bude zcela uzavřena ulice 28. října v místě před rekonstruovaným podchodem, a to včetně křižovatky s Jeronýmovou ulicí. Po tuto dobu bude změněn směr jízdy v ulici U Školy a zakázáno stání vozidel kvůli průjezdu autobusů.

V období od 2. září do 22. prosince proběhnou krátkodobé uzavírky ulice Doubské a ulice 28. října z důvodu pokládky finálních vrstev vozovek. Termíny aktuálně upřesníme.

ARÉNA:

Po celou dobu stavebních prací bude možné do Máchovy ulice a k parkovištím Home Credit Areny přijet od kruhového objezdu, tedy Doubskou ulicí od České mládeže a sjezdem ze silnice I/14 od Jablonce nad Nisou.

MHD:

Autobus č. 17 bude k aréně přijíždět ze silnice I/14. Zpátky do centra bude jezdit Hanychovskou ulicí. Z důvodu prací může dojít k posunu zastávky „Ul. 28. října“.

V období od 29. června do 1. září 2024 pojede autobus tam i zpět Hanychovskou ulicí. Zastávky „Ul. 28. října„ a „Zimní stadion„ budou v tomto období zrušeny. Zastávka „Aréna„ se dočasně přesune před křižovatku s ulicí U Školy.

LB/Jana Kodymová