Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podporou domovních čističek vod dali radní zelenou vyčištění a odbahnění přítoků do Harcovské přehrady

21. 03. 2020 | 16:22

Rada města Liberce projednala záměr na zřízení Dotačního programu na podporu domovních čistíren odpadních vod a výjimku ze  směrnice  rady  č.  3RM  na vypracování projektové dokumentace  na  novou  splaškovou kanalizaci ulic Lukášovská, Kadlická a Na Výběžku. Oba body spojuje jedno téma, čistější voda v Harcovské přehradě.

LBPطEH~2
archivní foto liberecké přehrady

Povodí Labe, s.p. velkou investicí z veřejných prostředků odbahní a vyčistí Harcovskou přehradu, město Liberec chce mít čistější přítoky, aby čistý stav přehrady zůstal trvalý. Radní schválili staronovou myšlenku zřízení samostatného dotačního programu na podporu domovních čistíren odpadních vod.

„V současné době v povodí Harcovského a Jizerskohorského potoka dílem chybí kanalizace zakončená napojením na městskou centrální čistírnu odpadních vod. Důsledkem toho je například zhoršená kvalita vody v Harcovské přehradě,“ uvádí náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc. Významná část urbanizované  plochy  povodí  Harcovského  potoka  není  napojena  na  systematickou kanalizaci a individuální odkanalizování objektů nesplňuje požadavky na čistotu vypouštěných vod (historické septiky s přepady, ze kterých odpadní vody přímo nebo nepřímo odtékají do vodního toku, trativody).

V oblastech, kde není z technického  či  ekonomického  hlediska  výhledově  možné  připojení nemovitosti ke stokové síti zakončené čistírnou odpadních vod (ČOV), a nemovitosti tak vypouštějí splaškovou vodu přímo do vodních toků, lze  zajistit  prevenci  či  omezení  znečištění  povrchových  vod  z  komunálních  zdrojů prostřednictvím realizace domovních čistíren odpadních vod (dále jen DČOV). Na jednu realizace je  v dotačním programu plánována částka 50 000 až 110 000 Kč.

Vytipovanými lokalitami pro vybudování DČOV na území statutárního města Liberce pravděpodobně budou povodí Harcovského potoka – Starý Harcov a Nový Harcov a povodí Jizerského potoka.

„Cílem dotačního programu pro vybudování domácích čistíren je uvedenou zátěž povrchových vod eliminovat, a zajistit tak zvýšení kvality vody v zájmových vodních tocích i navazujících vodních útvarech,“ uzavírá náměstek Jiří Šolc.

V dalším bodě Rada města Liberce schválila dodavatele náročné projektové dokumentace odkanalizování ulic Na Výběžku, Lukášovská a Kadlická. „Zde je možné vybudovat kapacitní oddělenou dešťovou a splaškovou kanalizaci, a tím zásadním způsobem přispět ke kvalitě vody v lokalitě. S realizací díla počítáme v souběhu s odbahňováním přehrady, aby po dokončení prací byla voda v přehradě čistější a dobře sloužila přírodě a občanům města k bezpečnému koupání, “ uvádí náměstek Jiří Šolc.  

LB/Jana Kodymová