Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokud oprava bazénu v Liberci nezačne, na obnovu provozu bude potřeba až půl roku. Prioritou je s přestavbou začít

26. 04. 2024 | 15:09

Liberec zatím neví, kdy začne velká rekonstrukce městského plaveckého stadionu, který je pro veřejnost uzavřený už téměř měsíc. Pokud by tendr za tři čtvrtě miliardy korun skončil neúspěchem, bude možné provoz bazénu obnovit. Potřeba na to budou tři až šest měsíců. Novinářům to řekl radní města a jednatel městské společnosti Bazén Liberec Robert Korselt (TOP 09).

Rozhodnutí města uzavřít bazén už na začátku dubna kritizuje opoziční LOL, hodnotí to jako předčasné. Za riziko navíc považuje to, že město chce v soutěži na rekonstrukci bazénu pokračovat navzdory policejnímu vyšetřování možné korupce spojené s radnicí. Mezi osmi obviněnými v kauze je také bývalý náměstek, který měl opravu bazénu na starost. Korselt novinářům řekl, že nemají informace, zda policejní vyšetřování souvisí se zakázkou na bazén.

"Je velký otazník o jakou korupční kauzu se jedná. My ty informace nemáme. Všichni asi čerpáme jenom z médií a je velký otazník, co se píše v médiích, co to vlastně znamená. Musíme počkat. Že bude někdo obviněn, ještě neznamená, že se to opravdu stalo," řekl Korselt.

Podle Korselta nebyla příprava projektu opravy bazénu dílem jednoho člověka, ale podílely se na tom desítky lidí a trvalo to roky. "Nemáme pocit, že by to bylo nějak manipulované nebo že by to bylo nějaké tajemné," dodal.

Aktuálně "šlape vodu" i sám bazén... ilustrační foto

Soutěž na výběr dodavatele stavby bazénu se ale zkomplikovala. Výsledky tendru před dvěma týdny vedení města zrušilo kvůli námitkám vůči vítězné firmě Metrostav DIZ, které nyní radnice prověřuje.

Podle Korselta je nadále cílem vedení města dotáhnout soutěž do konce. V případě neúspěchu je podle něj možné obnovit provoz areálu, což dříve zajišťovalo 80 pracovníků. Bazén je po technické stránce nadále funkční. "Máme všechny revize, ale samozřejmě nemáme žádné zaměstnance. Na konci dubna všichni končí, takže kdybychom teoreticky chtěli bazén otevírat třeba na zimní sezonu, tak bychom znova museli nastavit všechny procesy, znova vysoutěžit všechny subdodavatele nebo dodavatele, kterých máme k 80," dodal radní.

Nadále napuštěný je nyní velký padesátimetrový bazén. "Protože to je obrovská hmotnost, na kterou je ta stavba zvyklá. Takže dokud se s ní nezačne něco dít, tak je lepší, aby zůstal bazén zatížený vodou," uvedl druhý jednatel Bazénu Liberec Petr Kořínek. Ke koupání ale voda ve velkém bazénu vhodná není. "Je přechlorovaná, nadávkovaná chemií, aby se nezkazila," dodal Kořínek.

čtk, lo