Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policejní "šťáry" budou v jedenáctce, mohou být i v 18, ale není důvod, aby jezdila až na Bedřichov

01. 03. 2021 | 7:19

S dnešní půlnocí začala platit další série vládních protipandemických restrikcí. Nejzásadnější je zákaz pohybu mezi okresy a volnočasový pohyb pouze po území obce, v níž osoba žije. "Jelikož i tramvajová linka č.11 a autobusová linka č.18 přejíždí z okresu Liberec do okresu Jablonec nad Nisou, počítejte s případnými pevnými i namátkovými kontrolami," informuje na facebooku Dopravní podník měst Liberce a Jablonce.

JNTramNew
archivní foto jablonecké tramvaje č. 11

Právě meziměstské tramvajové linky jezdící mezi Libercem a Jabloncem se během víkendu týkalo nejvíce žhavých internetových diskusí. V liberecko-jablonecké aglomeraci je zcela přirozené, že lidé jezdí mezi oběma městy, nejvíce za prací. To je jedna z mála povolených činností.

"Občané musí být připraveni na to, že v okamžiku kdy podnikají jakoukoliv činnost, která směřuje k překročení hranic okresu, což je bezesporu i cestování hromadnou dopravou, pak můžou být dotázáni jestli opouští okres kde bydlí nebo jestli vstupují do okresu, kde nemají trvalý pobyt nebo bydliště pod nějakou výjimkou. A to důkazní břemeno je v tomto případě na občanovi. Těch možností je několik, mezi okresy musí být písemné uplatnění výjimky, uvnitř okresu stačí ústní," cituje DPMLJ prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška s tím, že ve společných hlídkách s policistou může být i voják či pracovník celní policie.

"Zákon, konkrétně §22 zákona o Policii České republiky, stanoví povinnost, pakliže vláda rozhodne o povolání vojáků nebo celníků k plnění úkolů policie, tak ten voják musí mít svůj standartní stejnokroj, na tom stejnokroji musí mít rukávovou pásku bílé barvy s nápisem policie a musí mít průkaz, který mi budeme vydávat všem vojákům a celníkům, který prokazuje, že slouží ve prospěch policie," oznámil policista.

"Na tiskové konferenci bylo dále řečeno, že policie bude v začátcích benevoletnější, ale později bude postihovat. Pro zajištění plynulosti dopravy žádáme cestující o připravenost dokladů prokazující cestu z okresu do okresu," vyzývá dopravní podnik.

Autobusový spoj č. 18 z Liberce do Rudolfova je bezproblémový jen na otočku pod Českou chalupou, kde je ještě liberecký okres, resp. katastr krajského města. Spoje pokračující dále do Bedřichova už jedou Jabloneckem a i tady se cestující mohou dočkat kontroly. Není ale moc jasné, zda spoje budou směr Bedřichov vůbec pokračovat, neboť tam vlastně nikdo nemá co pohledávat. Ubytovací a stravovací kapacity jsou zavřené, školy v přírodě přestaly existovat a sportovci na katastru cizí obce nemají co pohledávat.

Právě proto dnes přestal z Liberce jezdit skibus č. 145 do Bedřichova a Hrabětic. Provoz je do dovolání zastaven, ale je jasné, že vzhledem k datu v kalendáři a ročnímu období, jel včera naposledy.

lo, fb