Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslední závod byl oceněný na Sportfilmu i na mezinárodní scéně. Senioři jej uvidí grátis

22. 01. 2023 | 12:22

26. ročník festivalu sportovních filmů hostí opět město Liberec, kde vloni bylo otevřeno komunitní centrum Rezidence RoSa, určené pro seniory. V rámci započaté spolupráce festival představí svou novinku Sportfilm Senior Kino již 24.ledna a uvede v RoSe vítězný film Poslední závod za účasti režiséra snímku Tomáše Hodana.

Poslední závod závěr natáčení foto nikolas tušl (8) nahled
Poslední závod, závěr natáčení. Foto Nikolas Tušl

Tento film získal kromě libereckého ocenění i prestižní cenu Mention d´Honneur na světovém finále FICTS festivalů v italském Miláně.

K pozvánce do Senior Kina uvádí ředitelka Sportfilmu Renata Balašová: „Po úspěšném loňském festivalu, kdy jsme měli obrovskou návštěvnost jsme se rozhodli pořádat filmové akce po celý rok a začínáme v RoSe už v úterý 24.1. od 15:30 s filmem Poslední závod. Tento film byl oceněný na našem festivalu a poté i na mezinárodní scéně. Velkou roli v tom zahrál úžasný výkon hereckého barda Oldřicha Kaisera. Jsem ráda, že jeho výkon je nyní podtržen i nominací na Českého lva v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. O natáčení přijede promluvit režisér snímku Tomáš Hodan.“

Vstupné je pro seniory nad 60 let zdarma, projekce proběhne v sále Rezidence RoSa v ulici U Nisy, naproti sídla Krajského úřadu v Liberci. Pravdivý příběh lyžařů Hanče, Vrbaty a Ratha budou následovat další projekce jako film o fotbalistovi Janu Kollerovi v únoru a v březnu basketbalový Zlatý podraz. Vždy za účasti protagonistů a tvůrců.

„Milano International FICTS Fest“ je vyvrcholením světové série festivalů, mezi něž patří jako druhý nejstarší SPORTFILM LIBEREC. Tři české filmy postoupily vloni do finále právě z libereckého festivalu jako jeho vítězové v jednotlivých kategoriích. Úspěch potvrdil kvalitu a atraktivnost české tvorby, která zaujala porotu a ta udělila cenu Mention d´Honneur filmu Zátopek o světové běžecké legendě a lyžařskému filmu Poslední závod.

Zvláštní ocenění Guirlande d´Honneur jako sportovní osobnost získal Jan Koller a cenu kritiků převzal za jeho film Jan Koller: Příběh obyčejného kluka režisér Petr Větrovský. Jubilejní 25. ročník festivalu Sportfilm Liberec byl korunován úspěchem v počtu cen. Česká republika bodovala třikrát poprvé, v minulosti uspěla v roce 2019 s filmem z historie basketbalu pod názvem Zlatý podraz a vloni v sekci dokumentů s filmem režiséra Adolfa Ziky Mr. Kriss o mladém breakdancerovi a ilustrátorovi Kristiánovi Mensovi. Oba filmy vznikly za podpory České televize.

Garantem SPORTFILMU LIBEREC je Federation Internationale Cinema Televizion Sportifs (FICTS), sdružující 130 zemí. Patronát drží Mezinárodní olympijský výbor. Partnerem je Česká olympijská akademie.                         

Renata Balašová, ředitelka festivalu sportovních filmů SPORTFILM