Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Potravinová i nábytková banka v Liberci jsou chráněným pracovištěm pro lidi, kteří absolvovali léčbu závislosti

17. 04. 2024 | 12:17

Potravinová a nábytková banka v Liberci nepomáhají jen sociálně potřebným se zajištěním potravin nebo vybavením domácnosti, jsou i chráněným pracovištěm. Lidem, kteří absolvovali léčbu závislosti, pomáhají s návratem do běžného života a na pracovní trh. Úzce spolupracují s libereckou organizací Advaita, která se pomoci lidem se závislostí na alkoholu, drogách a hazardu věnuje už přes 25 let. Tréninkovými místy projektu "Práce v bance" zatím prošlo 11 lidí, řekla dnes ČTK projektová manažerka Barbora Šolková.

nabytkovabanka3
Foto: Artur Irma

"Máme za sebou rok, na začátku jsme přijali šest lidí, někteří už odešli, s jedním člověkem jsme se rozešli v rámci zkušební doby, což byla jediná negativní zkušenost," doplnila Šolková. Na tříletý projekt získaly banky peníze z evropských fondů, lidem, kteří prošli léčbou závislosti, nabízejí práci nejméně na půl roku. "Pokud je to potřeba, tak pracovní smlouvu prodlužujeme až na rok, aby se postavili na vlastní nohy, získali pracovní zkušenosti a odcházeli od nás na volný pracovní trh. Nechceme, aby skončili na pracáku," dodala.

Dnes se všichni sešli v potravinové bance, třídili a rovnali do regálů více než 24 tun trvanlivých potravin a drogistického zboří, které v sobotu lidé věnovali v jarním kole potravinové sbírky. "Tu práci mám fakt hodně ráda vlastně i z toho důvodu, že mně byla poskytnuta pomoc a teď můžu pomáhat já, dělat balíčky a rozdávat dobro dál," řekla 22letá Adéla, která se léčila ze závislosti na pervitinu, alkoholu i gamblingu.

Foto - zdroj: Facebook/Potravinová banka Drobná plavováska prošla komunitou Advaity a doléčovacím programem v Liberci a dostala nabídku na práci v potravinové bance. "Předtím jsme nikdy nepracovala," přiznala. Práce v bance jí tak pomohla získat pracovními návyky. "Je tady tým lidí, kteří ví, že jsem byla závislá, berou mě tak a je to dobrý začátek do života," dodala. Smlouvu jí teď prodloužili na rok, po skončení by si ráda našla práci v prodejně s oblečením. "Jednou bych chtěla pracovat v mateřské školce, mám moc ráda děti," dodala.

Zaměstnanci na chráněných místech pracují podle Šolkové na plný úvazek. "Mají pevnou pracovní dobu, mzdu, která není nijak závratně vysoká, dáváme jim maximální limit, který projekt umožňuje, a nějakými drobnými penězi to ještě dorovnáváme. Mají povinnosti stejné jako ostatní zaměstnanci, výjimkou je ale to, že mají prostor na terapii. Mají za sebou ústavní léčbu nebo komunitu, potřebují si řešit bydlení, dluhy," dodala. I v tom se jim v rámci programu snaží pomoci, stejně jako jim umožňují zvýšit si kvalifikaci.

Foto - zdroj: Facebook/Potravinová bankaTréninková místa pro lidi po léčbě závislostí nejsou podle Šolkové jen pomocí pro ně samotné, ale i pro nábytkovou a potravinovou banku. "Pro nás je to neskutečná pomoct, v potravinové bance jsou to dva lidi, které máme vlastně z projektu, ale v nábytkové bance to je aktuálně pět lidí, víc než polovina týmu. Nábytková banka by bez nich vlastně nemohla fungovat v takovém záběru," dodala projektová manažerka. Po skončení současného tříletého projektu by proto rádi v nabídce chráněných míst pokračovali.

čtk