Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pozemky kolem Veseckého rybníka Liberec bezúplatně převede na Povodí Labe. Nechť se stará a opravuje

22. 01. 2020 | 14:33

Návrh na bezúplatný převod pozemků kolem Veseckého rybníka a zřízení věcného břemena v podobě vjezdu na hráz a užívání místní komunikace měli na svém úterním jednání na programu členové Rady města Liberce.

Rybník Vesec, hasiči přečerpávají vodu (5)čerpadlo
Archivní foto z havárie hráze z r. 2014

Majetkoprávním vypořádáním pozemků Veseckého rybníka se statutární město zabývá od roku 2008. Samotný rybník i pláž a pozemky pod hrází patří městu. Povodí Labe vlastní jen samotné těleso hráze. Intenzivní řešení se hledalo v roce 2014, kdy v srpnu došlo k poškození hráze rybníka, a byl vyhlášen mimořádný stav z důvodu ohrožení povodní.

Povodí Labe, s.p., provedlo okamžitou opravu a požádalo o převod pozemků hráze, vodní nádrže přítoků a odtoků z hráze, a to za účelem rekonstrukce vodního díla. V letech 2015 až 2017 město naopak chtělo od Povodí Labe vykoupit hráz a rekonstrukci provést samo za využití dotací, což se nepovedlo.

Nyní se město vrací k bezúplatnému převodu pozemků na Povodí Labe, s. p. Záměr bezúplatného převodu byl odsouhlasen radou města dne 19. 3. 2019 a schválen zastupitelstvem města dne 28. 3. 2019. Při jednáních s Povodím Labe byla změněna původní podmínka, že v případě nezahájení opravy hráze do 31. 12. 2022, bude zahájen zpětný bezúplatný převod pozemků na město, tato lhůta byla posunuta do 31. 12. 2025. Hodnota převáděných nemovitostí je v rozmezí 2 272 000 – 2 414 000 Kč.

Radou schválené zřízení věcného břemene a bezúplatný převod pozemků budou projednávat zastupitelé ve čtvrtek 30. ledna.

LB/Jana Kodymová