Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro exředitele krajské nemocnice Luďka Nečesaného žádá žalobce 9 let vězení, pro ostatní obžalované podmínku

26. 06. 2019 | 12:51

AKTUALIZOVÁNO: Pro bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného navrhl dnes státní zástupce trest devět let vězení. Obžaloba Nečesaného viní z přijetí úplatků přes 23 milionů korun. Hrozí mu pět až 12 let vězení, Nečesaný vinu odmítá.

nečesanýSoudOba2
archivní foto z předchozího soudního líčení Artur Irma

V případu je obžalovaná i jeho manželka Šárka a zástupce zdravotnické firmy MedicCor Tomáš Macháček, pro ty státní zástupce Lukáš Otipka žádá podmíněné tresty. Vedle toho i propadnutí tří nemovitostí manželů Nečesaných a finanční trest 200.000 Kč pro Macháčka. Rozsudek soud vynese 8. července.

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010, kdy byl ředitel liberecké nemocnice. Čtyřem vybraným firmám údajně umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží. "Mám za to, že vina byla prokázána dle podané obžaloby," řekl Otipka. Obhajoba žádá zproštění pro všechny obžalované. "Skutek, jak je popsán v obžalobě se nestal," uvedl obhájce Michal Sýkora.

Otipka se domnívá, že Nečesaný mohl neformálním vlivem jako ředitel ovlivnit výběr dodavatele pro nemocnici. "Minimálně ve dvou případech tak učinil," řekl Otipka. Podle Nečesaného se ale nic takového nepodařilo prokázat. "Nejsem si vědom ničeho trestného, poškozujícího libereckou nemocnici. Nevím, co bych změnil, vše fungovalo dobře," řekl.

Podle obžaloby Nečesaný úplatky neinkasoval přímo. Firmy si objednávaly poradenské, konzultační a další služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka. "Nebylo prokázáno, ani přesně specifikováno, co mělo být společnostem slíbeno (od Nečesaného)," řekl Sýkora. Státní zástupce považuje spolupráci za fiktivní a plnění ze smluv bylo podle něj nulové nebo nedostatečné. "Šlo pouze o to, aby prostřednictvím této společnosti byly přijaty a následně vyprány úplatky, které byly poskytnuty doktoru Nečesanému," uvedl. Podle Sýkory už řada dokumentů nemůže být k dispozici, neboť od jejich vyhotovení uběhlo deset let. Plnění považuje za adekvátní a ve výši, jež je ve zdravotnictví obvyklá. O fiktivním fungování Sarmedu podle Otipky například svědčí její minimální provozní náklady v roce 2009, spolupráce výhradně s firmami, jež obchodovaly s libereckou nemocnicí, či práce vykazovaná Nečesaným. Otipka spočítal, že s úvazkem v nemocnici by musel v roce 2009 od dubna dalších devět měsíců nepřetržitě pracovat 16 hodin denně. Nečesaný to označil dnes za nesmysl, podle něj je v tom započítána i práce odvedená jeho ženou.

Luděk Nečesaný s manželkou. Archivní foto: Artur Irma

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí Šárce Nečesané tři až osm let vězení, u soudu odmítla vypovídat. Otipka jí navrhuje tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Ze zástupců zdravotnických firem je mezi obžalovanými Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení mu hrozí rok až šest let vězení, státní zástupce mu navrhl dvouletý podmíněný trest. Podle spisu Macháček na účet Sarmedu od jara 2009 do podzimu 2010 poslal 870.000 korun. Ten ale popírá, že by Nečesaného uplácel. U dalších tří firem policie nezjistila konkrétní odpovědnou osobu za údajné úplatky. Zakázky pro tyto firmy dělal většinou sám Nečesaný. Obžaloba se domnívá, že nezákonně získal skoro 10,4 milionu korun od společnosti Medtronic Czechia, přes devět milionů z firmy B. Braun Medical a přes dva miliony od malé firmy NT Medica.