Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Proti Babišovi se protestovalo i na zahájení dětské olympiády v Liberci

23. 06. 2019 | 21:00

AKTUALIZOVÁNO: Demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na pražské Letné podpořili dnes odpoledne i protestující před libereckou Home Credit Arénou, kam se předseda vlády vydal na zahájení Olympiády dětí a mládeže. Babiš na protesty lidí před budovou nereagoval, v černé limuzíně projel kolem dovnitř do objektu. Později České televizi a ČTK řekl, že k demonstraci na Letné nemá co říct. "Je skvělé, že máme demokracii," uvedl pouze v reakci na zmínku o čtvrtmilionové účasti na protestech.

olympiáda mad 65073936 2217467238350964 4119604880815947776 o
Foto: Mad

Předseda vlády již v dřívějších hodinách řekl, že stále nerozumí tomu, proti čemu lidé demonstrují. "Myslím, že nejsem arogantní, a nemám, co k tomu říct," zareagoval později na slova demonstrantů o tom, že spolu s prezidentem Milošem Zemanem vytváří prostředí arogance moci.

Demonstrace proti Babišovi a za nezávislost justice dnes odpoledne zaplnila pláň na pražské Letné a část přilehlého parku. Svůj protest proti předsedovi vlády vyjádřily pískotem i děti a mládež v Liberci, když ho moderátor uvítal na zahájení olympiády. Premiér ale v sále nebyl přítomen, na zahájení her nepromluvil, údajně byl ve skyboxu.

Demonstrace vyvolala dubnová demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (oba za ANO). Kněžínek odchod z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, kde mezi obviněnými figuruje i Babiš. Premiér případ označuje za politickou kauzu.

Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra. Patří mezi ně přijetí pojistek pro nezávislost justice a demise Benešové, vrácení "neprávem obdržených dotací" firmou Agrofert, která patří do Babišových svěřenských fondů, ale také konec dotací, daňových úlev, investičních pobídek a státních zakázek pro Agrofert. Babiš by se podle nich měl také zbavit médií a rezignovat.