Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provoz libereckého zařízení pro umístění bezdomovců s koronavirem v Zeyerovce stál 5 milionů

07. 06. 2021 | 11:28

Půlroční provoz libereckého zařízení pro ubytování bezdomovců nakažených koronavirem stál zhruba pět milionů korun. Objekt v Zeyerově ulici sloužil pro celý Liberecký kraj a od loňského listopadu do letošního dubna v něm bylo umístěno 32 lidí.

zeyerkaIrma2
Foto: Artur Irma

Mezi nimi byli dva Slováci a jeden muž propuštěný z vězení. Novináře o tom informoval krajský náměstek pro sociální oblast Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

Podle hejtmana Martina Půty (SLK) šlo o službu, která byla na základě krizového zákona nařízena vládou obcím s rozšířenou působností (ORP). "Nicméně po nějaké diskuzi se starostkami a starosty jsme se shodli na tom, že budovat deset zařízení, což by byla jejich povinnost na území celého kraje, by vzhledem k počtu klientů nedávalo smysl, takže vznikla dohoda, že bude jedno zařízení pro celý kraj," uvedl hejtman. Míní, že pokud by si každá ORP musela zřídit vlastní zařízení, bylo by to výrazně dražší.

Na zajištění provozu v Liberci se obce podílely částečně paušálem a podle počtu klientů. Kraj platil podle Tulpy odměny pracovníků APOSSu (Ambulantní a pobytové sociální služby), kteří měli péči o nakažené bezdomovce na starost. "Byla to 24hodinová služba na deseti lůžkách," dodal Tulpa.

Epidemie koronaviru má klesající trend v kraji od poloviny března. Aktuálně je týdenní přírůstek 35 nově potvrzených případů v přepočtu na 100.000 obyvatel.

čtk