Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První etapa regenerace sídliště Ruprechtice skončí až v závěru roku, nabrala několikaměsíční zpoždění

28. 11. 2022 | 14:15

První etapa regenerace sídliště Ruprechtice v Liberci nabrala několikaměsíční zpoždění. Práce v Rychtářské ulici za téměř 17,5 milionu korun skončí podle náměstka primátora Jiřího Janďourka (Starostové pro Liberecký kraj) až v závěru letošního roku.

Liberec hokejkaErareality
Archivní foto

"Vzniklo tam asi cca 50 míst (k parkování), vysázelo se nově 56 stromů, udělalo se tam drobné odpočinkové hřiště, doplnil se mobiliář," řekl novinářům Janďourek.

Vybraná stavební firma měla původně první etapu regenerace sídliště Ruprechtice zvládnout za čtyři měsíce a práce dokončit v průběhu letošního léta. Za několikaměsíčním prodloužením stavby jsou nové požadavky kanceláře architektury města ohledně mobiliáře a úprav zeleně a také problémy s podložím, protože tam byl původně meandrující potok. Změny zároveň stavbu prodražily, a to skoro o dva miliony více korun.

První etapa regenerace sídliště Ruprechtice znamenala opravu komunikace, přilehlých parkovacích ploch a chodníků v Rychtářské ulici. Celkem je plánováno pět etap pro oblast ohraničenou ulicemi Konopná, Třešňová a Rychtářská s více než 770 byty, další dvě jsou nyní ve fázi projektové přípravy. Radnice revitalizaci této části sídliště v Ruprechticích chystá od roku 2013, kvůli dlouhé přípravě čelí kritice místních obyvatel. Lidé si tam dlouhodobě stěžují hlavně na nedostatek míst k parkování. Panelové domy v této lokalitě byly postaveny v 70. a 80. letech minulého století. V době výstavby však nikdo nepočítal s tím, že každá domácnost bude mít jednou auto a některé i dvě. Vozidla tak nyní často stojí i na trávě.

čtk