Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První letošní novinkou libereckého divadla bude bláznivá komedie nazvaná Hra, která se zvrtla

26. 01. 2022 | 16:20

První letošní novinkou činohry libereckého divadla F. X. Šaldy bude komedie nazvaná Hra, která se zvrtla. V ní se skupině divadelních ochotníků při představení pokazí snad vše, co může. Autory bláznivé komedie je trojice britských autorů Henry Lewis, Jonathan Sayer a Henry Shields. Liberecké divadlo inscenaci v premiéře uvede tento pátek. Zkoušení podle režisérky představení Kateřiny Duškové ovlivnila epidemie koronaviru.

"Příprava byla velmi náročná. Pro hereckou a režijní práci vyžadovala velké soustředění, dodržení timingu jednotlivých situací a přesnou míru stylizace, aby pointy fungovaly. Bohužel nám téměř polovinu zkoušek ukradl covid, a tak bylo celé zkoušení ještě složitější, než jsme si mysleli," uvedla Dušková v tiskové zprávě divadla.

Foto: Artur IrmaDěj hry je jednoduchý, skupina divadelních ochotníků se rozhodne nastudovat starší anglickou detektivku Vražda na horské chatě. Při premiéře tohoto kusu se ale od samého začátku dějí různé trable. Rozpadávají se kulisy, kolabují herci, nefungují světla, zvukaři pouštějí špatné nahrávky - takový hercův zlý sen v praxi. "Inscenace je specifická rovněž tím, že je plná naprosto originálních a překvapivých scénických efektů, kdy se dekorace hroutí a padá, Myslíme, že diváci budou neustále překvapováni tím, co všechno se na jevišti stane,“ uvedl dramaturg libereckého divadla Jiří Janků.

Foto: Artur IrmaHra, která se zvrtla, měla světovou premiéru v Londýně v prosinci 2012 a o tři roky později získala prestižní britskou cenu Laurence Oliviera v kategorii komedie. Ocenění získala i na Broadwayi v New Yorku či v Paříži, v ČR obdržela hlavní cenu za rok 2019 na Grand - festivalu smíchu v Pardubicích. V Česku ji jako první nastudovalo divadlo v Kladně, do repertoáru tuto komedii zařadila i divadlo v Chebu a pražské Divadlo Bez zábradlí. V libereckém nastudování se v hlavních rolích představí Michaela Foitová, Markéta Coufalová, Ondřej Kolín, Martin Stránský, Jakub Kabeš, Filip Jáša, Tomáš Váhala a Stavros Pozidis.

Foto: Artur Irmačtk