Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První prokazatelně doložené družstevní bydlení na světě založili skotští tkalci už v roce 1761

24. 06. 2022 | 5:00

Na osmi panelech rozmístěných před nákupním centrem Fórum se kolemjdoucí dozvědí zajímavosti z historie družstevního bydlení i perličky o současném vývoji tohoto typu bydlení v Liberci i jinde ve světě. Výstava potrvá do 21. července a přístupná je komukoliv, kdo  projeví zájem.

Historie družstevních bytů je daleko hlubší, než by se na první pohled mohlo jevit. První prokazatelně doložené družstevní bydlení na světě založili skotští tkalci už v roce 1761. Do Čech se tento tehdy nový trend dostal o sto let později. Gazdovský spolek založený v roce 1845 na území tehdejšího Slovenska byl vůbec prvním spolkem tohoto typu ve střední Evropě.

V severočeském Liberci se s družstevní výstavbou začalo po první světové válce díky masivní státní podpoře. Právě v této době vznikla i ulice s názvem Družstevní. “Přerušení způsobila 2. světová válka a vysídlení německého obyvatelstva. S novou výstavbou se v Liberci začalo až v průběhu 50. let minulého století. Na základě zákona z roku 1959 o družstevní bytové výstavbě se v něm začala angažovat i nově vznikající bytová družstva,” říká o liberecké historii kurátorka výstavy Anna Marie Černá.

Historie družstevního bydlení pod širým nebem.

Samotná výstava představí kolemjdoucím kolonii rodinných a řadových domů Sídliště Jeřáb libereckého stavebního družstva z let 1923 až 1925 nebo také první socialistické sídliště Králův Háj ze 70. let, které mělo střešní terasu s posezením a sprchami pro parné letní dny. Jednou ze zajímavostí je také bytový dům ve Wolkerově ulici, který navrhl architekt Karel Hubáček.  

Po revoluci, obzvláště v posledních deseti letech, zažívá v České republice výstavba družstevních bytů opět boom. Za období od roku 2012 do roku 2022 se podařilo zrealizovat třicet nových projektů s více než dvěma tisíci nových družstevních bytů pro více než pět tisíc lidí. Stavět se přitom nezačalo jen ve velkých městech jako jsou Praha nebo Pardubice, Liberec a další krajská města, do družstevních bytů se investuje také v rámci menších měst a obcí jako jsou Milovice, Dobruška, Pacov nebo aktuálně Svitavy. V družstevních bytech po celé republice žije zhruba milion lidí.

Vizualizace. V novou rezidenční čtvrť se do tří let promění zchátralý areál někdejší textilní továrny Interlana v Liberecké části Františkov. Zahrada Gallas nabídne sedm domů se 300 byty, zhruba polovina budou byty družstevní.

V Liberci se momentálně připravuje výstavba nových družstevních bytových domů v městské části Františkov. Současný brownfield nedaleko libereckého nádraží brzy zanikne a na místě vyroste zástavba bytových domů s názvem Zahrada Gallas, která bude určena především rodinám. Revitalizace lokality začne v srpnu roku 2022. Samotnou výstavbu připravuje anglické architektonické studio Chapman Taylor. Návrh rezidenčních bytů vychází z tradičních prvorepublikový činžovních vil, které byly typické pro Liberec. Budovy budou povětšinou šestipodlažní se zhruba čtyřmi desítkami bytů.

Doposud přehlížená čtvrť Františkov, co se týče moderní výstavby, založil před třemi a půl stoletími vévoda a hrabě František Ferdinand Gallas, má tu výhodu, že se nachází nedaleko libereckého nádraží a přesto i v blízkosti centra Liberce a okolní přírody. “Chceme vybudovat místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm. Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel. Ti v okolí svého domova najdou dětské i workoutové hřiště, grill pointy, hřiště s pétanque, plácek na jógu, relaxační zónu pro odpočinek, nebo servis pointy pro kola a mnoho dalšího. Děti si mohou hrát venku mezi domy na hřišti bez obav, že je porazí auto,” říká k projektu Anna Ježková z Coop Development, která projekt realizuje.

Velkou výhodou bytů v Zahradě Gallas je jejich nevídaná variabilita. Zájemci mohou koupit dva menší byty a následně se rozhodnout, zda je chtějí propojit v jeden větší nebo třeba jeden dále pronajímat. Byty budou navrženy tak, aby bylo možné je pomocí příček zmenšovat, zvětšovat nebo i dělit. První etapa bude dokončena v létě roku 2024. Kompletní projekt bude hotový do konce roku 2025.

Celkový pohled na výstavu pod širým nebem.

Výstavu o družstevním bydlení pořádá spolek DoDružstva, který si vytyčil úkol pomáhat lidem k dostupnějšímu bydlení. Panely s fotografiemi jsou doplněné texty a vysvětlivkami.

Text a foto: lux