Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prvním 13 pracovníkům Magny dnes skončila covidová karanténa, jejich testy jsou negativní

01. 07. 2020 | 15:02

Prvním 13 pracovníkům liberecké firmy Magna Exteriors (Bohemia) dnes skončila covidová karanténa. Jejich testy jsou negativní, řekla ČTK mluvčí společnosti Kateřina Arnoldová. Ve firmě dnes podle ní nepřibyl žádný nový nakažený. Testy zatím v Magně odhalily 26 nemocných, z toho deset mezi kmenovými zaměstnanci a 16 nakažených je od externí pracovní agentury. Všichni nakažení jsou z jednoho pracoviště.

magna
Foto: magnabohemia.cz

Výrobce plastových součástí pro automobilový průmysl patří s 1800 pracovníky k největším zaměstnavatelům v Liberci. Covid-19 tam testy odhalily 18. června. Kvůli minimalizaci rizika šíření nákazy poslala firma pracovníky obou směn postiženého pracoviště do karantény. První se teď díky negativním testům mohou do práce vrátit. "Ubytovna soukromé firmy, na které se prokázalo nejvíc případů covidu-19, zůstává i nadále v karanténě," doplnila Arnoldová.

V Česku dnes až na výjimky mohli lidé odložit roušky, v Magně to ale podle Arnoldové neplatí. "Z důvodů zajištění bezpečnosti zaměstnanců zůstávají v platnosti všechna přijatá opatření. Zaměstnanci tak stále musí v areálu společnosti nosit roušky, dochází k pravidelnému měření teploty při příchodu do zaměstnání i při odchodu," řekla. Zaměstnanci také odcházejí ze směn jednotlivě, aby se neshlukovali. Společná jídelna je uzavřena pro technicko-hospodářské pracovníky, dál také platí zákaz návštěv mezi libereckým a nymburským závodem společnosti a Nástrojárnou.

Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), testy v Libereckém kraji od začátku epidemie prokázaly onemocnění novým koronavirem u 264 lidí. Z nemoci se zatím 196 lidí uzdravilo, pět jich komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo. Hygienici v kraji zatím nechali otestovat 10.863 lidí. Aktuálně je 12 lidí v karanténě nařízené hygieniky, dalším 201 ji nařídili praktičtí lékaři.

čtk