Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Putovní výstava zve do libereckého nákupního centra Fórum na obnovené brownfields

25. 04. 2021 | 13:57

Liberecký kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje, spol. s r.o. opět pořádá putovní výstavu „Revitalizovaných brownfields Libereckého kraje“ letos zaměřenou na objekty a lokality, které se již obnovy dočkaly. Bude k vidění v Obchodním centru Fórum Liberec od 3. do 18. května 2021.

Železný Brod - knihovna (2)
Knihovna Železný Brod nyní, foto: LK

Brownfields jsou zchátralé areály a území vzniklé výrobní, zemědělskou, armádní nebo jinou činností, které už neplní původní funkci. Kraj se o tyto objekty stará a snaží se je smysluplně využít. Proto je spolu s greenfieldy, pomyslně zelenými loukami určenými k zastavění, vede v databázi. V současné době je takových míst v kraji celkem 310, z toho 40 jich je určených k prodeji a 17 k pronájmu.

Zavedená tradice putovních výstav, které mají přispět k šíření povědomí o těchto územích a objektech, má velký ohlas. V minulých letech byly ke zhlédnutí také v Semilech, v Hrádku nad Nisou, v České Lípě, ve Frýdlantě, v Jičíně, v Chrastavě, v Železném Brodě, v Doksech, v Jilemnici, v Turnově a v Lomnici nad Popelkou a v dalších obcích a městech Libereckého kraje.

Knihovna Železný Brod dříve, foto: LK„Putovní výstava, stejně jako databáze brownfields a greenfields Libereckého kraje, je účinným nástrojem, jak napomoci likvidaci a znovuvyužití zanedbaných a nefunkčních objektů či areálu na území našeho kraje“ řekl radní kraje Jiří Ulvr, krajský radní pro rezort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Proto jsem rád, že se výstavy staly tradicí. Pořádáme je společně s ARR s. r.o., naší společností, která odborně podporuje v rozvojových záměrech a projektech obyvatele a podnikatele kraje. Letos jsme připravili kolekci snímků brownfieldů, které se dočkaly revitalizace,“ doplnil radní Ulvr.

Putovní výstava, nyní k vidění v obchodním středisku Central v Jablonci nad Nisou, se přesune do libereckého obchodního centra Fórum, kde zůstane od 3. do 18. května. Kdo má zájem o další informace a o vhodné lokality pro podnikatelské záměry, může navštívit tyto odkazy:

LK/Jan Mikulička