Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rada schválila pilotní studii organizace parkování na části sídlišť Doubí, Vesec, Gagarinova a Rochlice 

18. 08. 2022 | 12:27

Liberecká městská rada schválila studii organizace rezidentního parkování na vybraných sídlištích Doubí, Vesec, Gagarinova a Rochlice a uložila Kanceláři architektury města Liberce zajistit další stupeň projekční přípravy stavebních úprav a organizace dopravy rezidentního parkování na vybraných sídlištích, a to podle výsledků a závěrů pilotní studie.
 

rochlice MML
archivní foto z rochlického sídliště. Foto: SML

„Pro zadání odborné studie jsem se rozhodl poté, co dosavadní pokusy o řešení parkování na sídlištích nepřinesly takové výsledky, jaké jsem očekával. Proto jsem pověřil KAM jako naše koncepční pracoviště, aby ve spolupráci s dopravními experty a obyvateli konkrétních sídlišť hledali možnosti, jak si s tímto roky neřešeným problémem poradit. Jsem rád, že po zhruba půl roce intenzivní práce máme k dispozici pilotní studii, která se stane podkladem pro významné navýšení rezidentních parkovacích míst na těchto sídlištích,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK).

Pilotní projekt vznikl zatím pro prvních pět lokalit, kde je nyní celkem k dispozici cca 1200 parkovacích míst, přičemž díky zmíněné studii u těchto pěti sídlišť může dojít k navýšení zhruba o dalších 450 míst, tedy o třetinu. "V další etapě chceme podobnou studii vytvořit i pro větší liberecká sídliště a jsem přesvědčený, že i tam bude možné parkovací kapacity pro občany výrazně posílit,“ dodává Zámečník.

Zpracovatel studie uspořádal veřejná, pracovní setkání s obyvateli vybraných lokalit. „Aby byl získán ucelenější úvodní pohled a názory místních na problematiku parkování ve vybraných lokalitách, byl vytvořen krátký dotazník jako příloha k pozvánce na veřejná setkání. Součástí dopisu byla kromě dotazníku i mapka řešeného území pro konkrétní sídliště a výsledky dopravního průzkumu na úrovni jednotlivých ulic,“ popisuje Vojtěch Janků, dopravní specialista odboru Kancelář architektury města.

Konkrétní a podrobnější řešení byla navržena pro vybrané lokality, kde obyvatelé projevili zájem o pokračování prací a jejich součinnost na návrhu řešení parkování na sídlištích. Jedná se o sídliště Doubí, Jeřmanická a ulici Cihlářská ve staré Rochlici. Tento dokument bude sloužit také jako podklad pro další projekty v souvislosti s chystanými revitalizacemi sídlišť na úrovni projektové dokumentace.

LB/Jana Kodymová

Poznámka redakce: V souvislosti s tímto narychlo předloženým materiálem vyšlo na radniční tiskové konferenci najevo, že s ním nebyly včas a v patřičném rozsahu seznámeny ani všechny strany radniční koalice. Petr Židek z ODS se domnívá, že se parkování ve statisícovém městě stává dominantním tématem předvolební kampaně SLK, které chce prezentovat spolu s KAM, jejíž šéf za Starosty kandiduje v blížících se komunálních volbách.

Ujistil ale, že ODS vítá každé nové parkovací místo, protože parkování v centru i na periférii je letitý problém. Ten naposledy opravdu, nejen akademicky, řešila a zčásti i vyřešila radniční vláda v čele s ODS (do r. 2010), která v centru nechala postavit dva centrální parkovací domy.

uba