Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rajská zahrada libereckého muzea má novou dominantu, čtyřmetrovou Sublimu z ateliéru Jiřího Pačinka

17. 09. 2021 | 17:59

Nádvoří Severočeského muzea v Liberci známé jako Rajská zahrada má novou dominantu, čtyřmetrovou plastiku ze skla a železa zvanou Sublima ze sklářského ateliéru Jiřího Pačinka. Řemeslníci ji tam instalovali dnes. Návštěvníci Sublimu ale uvidí až od středy příštího týdne, kdy se bude zároveň otevírat část přírodovědné expozice, která je u nádvoří. ČTK to dnes řekl ředitel muzea Jiří Křížek.

muzeumsocha2
Foto: Artur Irma

Podle něj skleněná plastika do Rajské zahrady vhodně zapadá. "V klášterních zahradách, což evokuje náš dvůr, býval vždy vodní prvek, nějaká fontána nebo jezírko. Tam nic takového nebylo, takže to vhodně oživí tento prostor," uvedl ředitel muzea. Až k Sublimě se ale návštěvníci dostanou jen za hezkého počasí, jinak nádvoří přístupné není. "Když bude ošklivo, budou se na ni moci podívat skrz okna," dodal Křížek.

Foto: Artur IrmaPlastika byla více než rok na nároží u liberecké radnice. Základem jsou kovové desky, na kterých je ve svislé poloze osazeno 18 nosných trubek. Na nich jsou kovové větve, které nesou různě velké skleněné bubliny. Skláři je vyrobili ze sodno-draselného skla technologií ručního tvarování a foukání. Skleněných komponentů na plastice je 240.

Foto: Artur IrmaSublima nároží u radnice opustila dnes, toto místo ale dlouho prázdné nezůstane. Nové umělecké dílo tam bude od začátku října. Radnice zatím udržuje v tajnosti, co to bude za artefakt. Umělecká díla od různých autorů se u radnice v horním centru stotisícového města střídají od roku 2005. Obvykle tam jsou vystavena rok. Některé sochy poté v Liberci zůstaly natrvalo. Na rohu náměstí seděl například zbloudilý Marťan Jaroslava Róny, který je nyní na vrcholu Ještědu. Bylo tam i sousoší tří koček od liberecké výtvarnice Martiny Klouzové-Niubo, jež je nyní u vodotrysků u obchodního centra Plaza nedaleko radnice.

čtk