Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ředitel liberecké ZŠ Lesní odhaduje, že povinné testování dětí zabere hodinu

07. 04. 2021 | 13:31

Povinné testování dětí ve škole zabere podle odhadu ředitele liberecké ZŠ Lesní Jiřího Dvořáka zhruba jednu vyučovací hodinu. Testy škola zatím nemá, první přislíbená dodávka od státu by měla vystačit na dva týdny. Dvořák považuje za nadbytečné, že i testovaní žáci musí nosit roušky, nařízení ale bude škola respektovat. Žáci prvního stupně základních škol se začnou do lavic vracet v rotační formě od pondělí 12. dubna, třídy se budou střídat po týdnech.

covid test-5905183 1280
Ilustrační foto

V případě ZŠ Lesní jde o deset tříd prvního stupně, do nichž chodí 255 žáků. Příští týden by do školy mělo přijít 128 školáků, podle ředitele ale budou respektovat, pokud se rodiče rozhodnou z nějakého důvodu dítě do školy neposlat. "Nějakou podporu jim dáme, práci na doma, ale nebudeme schopni personálně zajistit pro ně distanční výuku tak, jak máme nyní," řekl Dvořák ČTK.

Metodiku k testování podle něj zatím získali jen přes sociální sítě. "Oficiální cestou metodiku nemáme, což mi docela vadí. Když se něco pustí do médií, tak to je takové podivné jednání," uvedl ředitel. Dvořák předpokládá, že děti budou testovat přímo ve třídách a využijí toho, že díky rotaci bude chodit jen jedna ze dvou tříd ročníku. Děti tak budou rozdělené při testování na polovinu do dvou učeben, aby v lavicích mohly sedět po jednom. Po každém testování se budou místnosti dezinfikovat. "Pokud bude některé dítě pozitivní, tak máme vyhrazenou malou tělocvičnu jako takovou karanténní místnost, než si rodič dítě vyzvedne," uvedl Dvořák. Škola podle něj není oprávněna zajišťovat PCR test, to si bude muset zajistit rodič dítěte. Učitelé ze ZŠ Lesní jsou očkováni zatím jednou dávkou vakcíny AstraZeneca.

Děti na ZŠ Lesní budou testovat v pondělí a ve čtvrtek a učit se budou maximálně pět hodin denně. Výuka bude uzpůsobená i tomu, aby se příliš nepotkávali školáci ani na obědě. Dvořáka překvapilo, že i po testu budou muset mít děti ve škole zakryté nos a ústa. "Počítali jsme s tím, že když budou testované, tak že roušky nebudou muset být. Přijde mi to trochu nadbytečné, postrádá to logiku," řekl. Nařízení ale budou podle něj dodržovat. Testy pro děti ale škola zatím nemá. "Máme avízo, že jsou někde ve skladech, že budeme informováni, zda si je máme vyzvednout nebo je bude někdo rozvážet, asi hasiči. Množství testů, co máme dostat, je zásoba asi na dva týdny," uvedl ředitel školy.

Dvořák zatím neví, jak budou postupovat v případě, že u testu dítěte bude chtít být přítomen i rodič. "To jde proti našim vnitřním směrnicím, které jsme nastavili pro větší bezpečnost. My pořád respektujeme, že vstup do školy má rodič velmi výrazně omezen, a ani nepočítáme s tím, že bychom další osoby do školy vpouštěli," dodal.

čtk