Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce přehrady v Liberci začne nejdřív v roce 2022. Dva roky bude vypuštěná

09. 01. 2021 | 14:07

Minimálně o další rok se prodlouží příprava rekonstrukce přehrady v Liberci za zhruba 300 milionů korun. Podle původních plánů Povodí Labe měla obnova více než stoletého vodního díla začít už před třemi lety a měla být hotová. Mluvčí Povodí Labe Hana Bendová pro ČTK uvedla, že nyní se s realizací počítá pro roky 2022 až 2024.

LBpřehradaIrmaLod
archivní foto Artur Irma

Přehrada Harcov potřebuje opravit zděnou hráz, podloží pod ní i opěrnou zeď na pravém břehu přehrady, kudy vede promenádní cesta. Podle Bendová se nyní kontroluje a opravuje poslední stupeň projektové dokumentace, což je dokumentace pro provedení stavby.

"Přibližně v polovině roku 2021 počítáme s podáním žádosti o registraci akce do dotačního titulu Podpora prevence před povodněmi IV. Po zaregistrování akce a souhlasu ministerstva zemědělství jako poskytovatele dotace s vypsáním výběrového řízení bude toto vypsáno," uvedla Bendová. Podle ní předpokládají, že firmu, která bude opravu provádět, budou v soutěži vybírat v posledním čtvrtletí letošního roku případně v prvním příštího roku.

Během opravy bude harcovská přehrada, která se stavěla podle projektu univerzitního profesora Otto Inze z německých Cách, vypuštěná. Po rekonstrukci bude přehrada schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní. Právě katastrofální povodeň z července 1897, při níž na Liberecku vznikly škody za 3,5 milionu rakouských korun, byla posledním impulzem k výstavbě tohoto vodního díla. Voda z Harcovského potoka tehdy zničila v Liberci i Liebiegovu továrnu - pozdější Textilanu. Obrovské škody napáchala také ve středu města, kde se potok vlévá do Nisy. Liberecká přehrada byla dokončená v roce 1904 a je kulturní památkou.

čtk