Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rezidence a Centrum RoSa v Liberci slaví rok. Obyvatelé si nadělili fitko

22. 10. 2023 | 16:17

Rezidence a Centrum RoSa už slouží libereckým seniorům rok. Dvě třetiny komunitního domu jsou obsazené, zbývá několik volných bytů. Aktivity centra se výrazně rozrostly a každý týden navštěvují desítky seniorů i lidé z okolí různé přednášky, workshopy, kino, cvičení a další aktivity. Samotní obyvatelé RoSy jsou aktivní. K prvním narozeninám si nadělili domácí fitness. Rezidence a Centrum RoSa je komunitní dům, který nabízí bezpečné bydlení pro seniory se zachováním aktivního způsobu života do co nejvyššího věku. Své brány otevřel oficiálně 14. října 2022.

Rezidence RoSa Liberec 4, FOTO Tomáš Princ
Rezidence RoSa Liberec, Foto: Tomáš Princ

„Od začátku jsme hledali zařízení, kde by babička nepřišla o pocit domova. Hodně nám záleželo na tom, aby si babička vybrala sama, kde bude spokojená. Snažili jsme se najít vhodný poměr mezi soukromím na jedné straně a dostupnou péčí na straně druhé. Pro babičku bylo v 85 letech stěhování hodně náročné, teď jsme rádi, že v RoSe může být. Má vlastní domov se vším na co byla zvyklá a zároveň je možné domluvit individuální péči dle potřeby. Navíc je tu milý a profesionální tým asistentek a asistentů, které si babička velmi rychle oblíbila,“ popisuje Vojtěch Brzek.

Obyvatelé RoSy pravidelně pořádají turnaje v pétanque, workshopy, módní přehlídku, cvičení a výstavy. Sál Centra RoSa se také často proměňuje v kino a místní se tak setkávají v rámci akcí s lidmi z okolí, kteří mohou naplno využít nejen nabídku centra, ale navštívit přímo v domě i lékaře a služby. „Podstata naší činnosti je stále stejná. I ti nejstarší nám mají co dát, vážíme si jich a počítáme s nimi. V RoSe se potkávají všechny generace, což byl jeden z cílů, vyměňují si své zkušenosti a vzájemným setkáváním se obohacují. Budují si mezi sebou vztahy, a právě dobré mezilidské vztahy jsou základem dlouhověkosti a spokojeného života,“ upřesňuje Anna Ježková, zakladatelka Rezidence a Centra RoSa.

Centrum RoSa Liberec, módní přehlídka, zakladatelka RoSy Anna Ježková a patron přehlídky herec Jan Přeučil s modelemObyvatelé Rezidence RoSa dostali k prvním narozeninám seniorské fitness!

V Rezidenci RoSa Liberec bydlí senioři v bytech 1kk, 2kk a 3kk. Ve svém bytě mají soukromí, mohou v něm chovat zvíře a může u nich přespat také jejich příbuzný. Většina z nich jsou celoživotní milovníci pohybu a snaží se udržet fit. Navštěvují cvičení na židlích a chodí na nordic walking procházky. V září proto otevřelo své brány první seniorské fitness přímo v komunitním domě určené jejím obyvatelům. Nové fitness jim tak zajistí pohyb i v horším počasí. Nechybí tam chodící pás, rotoped, ani orbitrek. Během několika týdnů přibudou také pomůcky na protahování a posilování.

Stavba RoSy Liberec začala na jaře 2020 a trvala rok a půl. Kromě bytů přizpůsobených na míru seniorům se může chlubit také svým přispěním k lepšímu životnímu prostředí a ekologičtějším provozem. Ohřev topné vody a TUP zajišťuje tepelné čerpadlo země-voda prostřednictvím geotermálních vrtů umístěných na pozemcích Rezidence. Díky němu má objekt také v letních měsících zdroj chladu pro klimatizace společných a komerčních prostor. V RoSe funguje také řada služeb – kadeřnictví, masáže, praktický lékař, zubní lékař, dentální hygienistka, fyzioterapeut, geriatrička i obchod a restaurace s pekárnou. Rezidence RoSa Liberec je druhým komunitním domem pro seniory tohoto typu v České republice.

Centrum RoSa Liberec, módní přehlídka - modelkyVíce informací najdete na www.rezidencerosa.cz a www.centrumrosa.cz.

TZ/Hana Tietze