Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rostliny v Botanické zahradě doplnilo 800 skleněných objektů. Na náměstí se veřejně fouká, městem jezdí netradiční tramvaj

28. 08. 2023 | 13:31

Začal festival skla Crystal Valley Week. Skleněný tác se sklenkou plující mezi obřími listy leknínů viktorie královské či instalace připomínající včelí plástve patří ke stovkám skleněných objektů, které jsou ode dneška v botanické zahradě v Liberci. Ve sklenících jich je kolem 400 a zhruba stejné množství ve venkovní expozici.

BZsklo2
Titulní foto z FB Visit Crystal Valley, fotogalerie dole Artur Irma

Skleněné objekty budou v zahradě po celý tento týden, řekl dnes ČTK její ředitel Václav Lenk. Nezvyklá skleněná instalace v zahradě je součástí festivalu skla Crystal Valley Week, který bude do neděle v Liberci.

"Návštěvníci, kteří mají rádi inovace a zahradu znají jenom v rovině rostlin, tak určitě uvítají, že tu mohou vidět i užitné sklo, což je skutečně po letech něco nového," uvedl Lenk. V zahradě jsou vystavené třeba kolekce od největšího domácího výrobce nápojového skla, novoborské firmy Crystalex. "Vybírala buď rostlinné, nebo i živočišné motivy. Snažila se vždycky do daného skleníku nebo do dané expozice vybrat ty, které korespondují s rostlinami, které se v daných sklenících pěstují," řekl David Pastva za organizátory týdenního festivalu skla v Liberci.

Křišťálová tramvaj vyjela z depa DPMLJ a rozjela v Liberci festival Crystal Valley Week 2023. Historický vůz T2R č.17 jezdí pro veřejnost zdarma.

 

V Botanické zahradě je k vidění výběr z běžné produkce Crystalexu, novinky i skleněné objekty vytvořené speciálně pro její expozice. Mezi ně patří tácy se skleničkami v pavilonu s obřími lekníny, který patří mezi chlouby zahrady. "Sklenička stojí na plovoucím tácu, protože jsme nechtěli, aby bylo sklo instalované přímo na listu viktorie, protože to by nám poškodilo ten list," dodal Lenk. Dva tácy o průměru asi 30 centimetrů jsou vyrobené ve tvaru leknínů, volně se pohupují na hladině bazénku s lekníny a na každém z nich je jedna sklenka.

Festival skla v v Liberci je součástí krajského projektu na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem Křišťálové údolí (Crystal Valley). Jde o druhý ročník a podle Pastvy bylo cílem letos Crystalex ukázat ve větším měřítku. "Hledali jsme unikátní prostory, neotřelé, nevídané. A vzhledem k sérii, kterou Crystalex chtěl veřejnosti představit, padla jednoznačná volba na botanickou zahradu," dodal Pastva.

Část programu se odehrává i na na náměstí Dr. E. Beneše, kde můžete mimo jiné vyzkoušet foukání žhavé skloviny u mobilní sklářské pece sklárny AJETO Sklárna & krčma. Zdroj: FB Visit Crystal Valley

 

Na festivalu se prezentují také další výrobci. Speciální tramvaj vyzdobená firmou Preciosa bude jezdit od dnešního odpoledne každý den do soboty mezi Rybníčkem a Vratislavicemi, společnost Lasvit má svítidla v bývalé továrně Linser, luxusní křišťál od rodinné firmy Ševčíků je v galerii Liebiegova paláce, dalších pět sklářů má exponáty v kavárně Pošta a nebo firmy Glasor a Rautis mají ukázky vánočních ozdob ve Vánočním domě na Sokolovském náměstí. Další společné akce sklářů jsou na náměstí před radnicí či v knihovně. Míst spojených s festivalem mělo být v Liberci původně 17, o jedno ale organizátory festivalu připravily deště v minulých dnech. Skleněnou instalaci sklářské školy z Kamenického Šenova nazvanou Vlna na Rybníčku spláchl zvýšený průtok v řece Nisa.

čtk